fredag 6 augusti 2010

Vad är en artbild?


Inom naturfotokretsar verkar det emellanåt inte vara lika "fint" med artbilder på djur och växter som mer konstnärliga eller kreativa bilder. Varför är det så? Skulle vissa bilder inte vara lika ok att visa upp bara för att det visar arten som den är? Men, vad är egentligen en artbild? Hur mycket av omgivningen får vara med? Om fågeln tar upp hela bildytan och inget annat finns runt omkring så verkar det helt klart vara en artbild. Men, om det finns träd eller växter som döljer delar av den? Om fågeln sitter i ett träd och man bara ser siluetten av den? Eller som här med stammar som speglar sig runt fågeln och den dessutom har en spegelbild. Är det en artbild? Var går gränsen?
Smålommen simmade i alla fall helt obekymrad om dessa frågeställningar på Knuthöjdsmossen i Hällefors i juli 2010.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Detta är inte en artbild utan en mycket fin bild på en smålom i vacker miljö. Förstår inte riktigt det negativa i synen på artbilder. Jag rekommenderar ett besök på Hans Falklinds blogg
www.falknatur.se för den som vill se jättefina "artbilder" på fåglar i sin naturliga omgivning.
/James

Anonym sa...

Jag har absolut inget emot artbilder, om man nu får kategorisera bilder där man inte ser mycket annat än den avbildade arten så. Men när man bara bjuds på dessa bilder tröttnar mitt fotografiska öga ganska snabbt. Det blir helt enkelt så mycket mer levande bilder när man också får se, eller kan ana sig till artens levnadsmiljö eller något karaktäristiskt särdrag. Sedan har man ju hört att de duktiga går ett steg längre och lyckas avbilda individen i fråga, med dess alldeles unika uttryck. Återigen (som jag skrev på James blogg precis nyss) - det behver ju inte handla om skakbilder...

Niklas sa...

Artbild, är för mig en bild där tanken är att dokumentera en händelse precis som det såg ut på platsen. Motivet , ljuset och färgerna. Däremot är det sällan som vi ser exempelvis en fågel på extremt nära håll utan miljön runt omkring, så..
Det kanske inte bör betraktas som en artbild heller.. Jag tror det finns lika många svar som det finns olika typer av bilder på nätet, en diskussion som fortsätter, fortsätter och fortsätter.. Slutsats: het debatt!

Din bild som du visar här uppe skulle jag personligen inte klassificera som en artbild. Vädligt vacker förövrigt, med speglingen, ljuset och stillheten. Mycket bra!

/Niklas