söndag 4 juli 2010

Vattendroppen


I går eftermiddag kom jag hem från kursen om den personliga naturbilden i Mullsjö. Trots att tröttheten var märkbar (i genomsnitt 5 timmars sömn per dygn) så känns det som om batterierna är laddade för en lång tid framåt. Terjes otroliga förmåga att föra oss alla framåt från den kunskapsnivå vi står på är otrolig. Han är en av de bästa pedagoger jag någonsin träffat på. För framåt, det var det oerhört märkbart att vi alla gjck under veckan.

För mig var hela veckan en raketresa i mitt bildseende. All utveckling verkar gå trappstegsvis. I bland är det som vattendroppen som efter troget arbete ger märken i stenen men den här gången var det ett jättekliv för mig. Dessutom är den personliga inre resan inte att förglömma. En till viss del jobbig men nödvändig resa för att gå vidare i bildskapandet likväl som i livet. Genom bilden utvecklas vi också som människor med en större insikt om oss själva vilket jag tror är nödvändigt för att utveckla det personliga uttrycket i bilden och därmed lyfta den. Allt hänger ihop.

Det som också blir mer tydligt för mig är att alla bilder jag visat på bloggen eller har liggande i mitt "väntararkiv" för publicering är bilder jag själv tycker om och då är de bra. "Mina bilder är jag och jag är mina bilder" säger Terje. Det stämmer för oss alla! Trots det ser jag annorlunda på dem idag än för en vecka sedan. Dels inser jag att de berättar väldigt mycket mer om mig än man kan tro vid en första titt. Dels får jag en sorts känsla för att de bilder jag i framtiden kommer att lägga ut kanske blir granskade en gång extra innan jag trycker på publicera-knappen. Inte bara för att blir klar över själv vad jag visar med bilden utan också för att mina egna krav på mina bilder kommer att vara högre. Granskningen kommer i högre grad också att börja redan innan jag trycker på kameraknappen. Hör alla detaljer dit? Vad vill jag med bilden? Men som sagt, oavsett hur de kommer till eller hur de ser ut, gillar jag dem så är de bra.

Det är inte bara Terje som gör att behållningen av den här kursen är så stor. Vi var 19 deltagare på kursen varav 15 hade jag träffat under förra sommaren och på återträffen i december. Att de nya kom in i gruppen så snabbt och vi gamla kände varandra så väl har bidragit mycket till att kursen startade på en nivå som låg mycket högre än min förväntan. Vi bidrog alla väldigt mycket till varandras utveckling under hela veckan. Hoppas vi alla ses igen vid återträffen i november!

Tack till er alla för att ha gett mig en oförglömlig upplevelse!
Bilden i svartvitt från Trollsjön, Mullsjö 30 juni 2010.

4 kommentarer:

cecber sa...

Jag gillar din bild som gör sig utmärkt väl i svartvitt ;0)

Ja, det har varit en bra vecka och som du säger så är det även alla deltagare som bidragit till detta, inte bara Terje. Jag kommer troligtvis återvända till återträffen i november. Det blir en anledning till att hålla igång fotandet. Något som är mitt stora problem, jag distraheras lätt av annat.

Anonym sa...

Kul att du är nöjd med kursen!
Morgan

Terje sa...

Ett riktigt stort tack också till dig Birgitta, inte minst för dina trevliga ord! :)

Roligt att även få se den utveckling du haft, särskilt under senaste året - och även bara under veckan! :)

Anonym sa...

Härliga ord och en passande beskrivning av veckan! Kvalitetsfiltret har nog tätnat för många av oss Det känns bra men även utmanande på många sätt ;)

Vi ses i höst! Marie