söndag 29 maj 2016

Nu har jag blivit riktigt arg!I dag kokade jag över. Det är inte ofta jag gör det men det händer. På Facebook såg jag i går bilder av en fotograf som står mitt ute i naturen på Knuthöjdsmossen. Det är inte första gången det händer och jag har givetvis också sett det hända ute på mossen. Oftast försöker jag säga till. Detta att folk inte respekterar reglerna som finns mot att kliva av spången under häckningstid och gå längre ut är ju inte klokt. Ett sådant beteende skrämmer fåglarna, inte minst smålommen, och är anledningen till att så få par häckar där ute nu mot för bara några få år sedan. Så respektlöst mot fåglarna!
Att vederbörande sedan i dag ursäktar sig med att det inte var några fåglar där just då är höjden. Så klart att det inte är fåglar där som man ser just då, men kanske ligger det ägg eller ungar i ett bo alldeles i närheten! Senaste kommentaren på FB från dessa män som dessutom anser sig vara specialister på lommar är ännu sämre: "Lommarna har knappt parat sig och det finns inga bon ännu. Vi har erfarenhet sedan många år tillbaka". Ger inte mycket för den "erfarenheten".
Länsstyrelsen i Örebro län håller på och utreder om Knuthöjdsmossen och mossarna omkring ska bli fågelskyddsområde pga alla störningar och effekten det har på den känsliga situationen för lommarna. Det är ett sätt att hjälpa dom och jag förstår tanken. Samtidigt innebär det att vi alla inte får någon eller endast begränsad tillgång till att se smålommen under häckningstiden. Det blir resultatet av att några få inte kan hålla fötterna på markerad spång och leder!
Låt oss hoppas att det ändå blir möjligt att gå på vissa delar även framöver och låt oss i alla fall slippa se människor i verkligheten och på bilder som ger sig ut i naturen på fel tid. Om vi inte gemensamt protesterar när vi ser sådant här så innebär ju vårt passiva beteende att vi håller med om tokigheterna!

Knuthöjdsmossen i dimma, oktober 2015

5 kommentarer:

Cecilia Bergman sa...

Väl rutet! Jag blir också ofta galen på respektlösa fotografer och fågelskådare. Alla har så lätt att tänka att det spelar inte så stor roll om "bara lilla jag...". Fy :(

Harald Ström sa...

Jag har också reagerat på vissa bilder jag sett som jag nästan säkert kan säga inte är tagna från spången eller dess omedelbara närhet. Vissa verkar tänka "bara jag får bra bilder" Sådant beteende är dåligt inte bara för fåglarna men även för de fotografer som uppför sig som man ska. Fågelfotografer blir illa sedda bland andra som rör sig i naturen.

Unknown sa...

Såg också bilden på Facebook och tänkte att så där får man väl inte bete sig. Jag har aldrig varit där, men tyckte det var märkligt att han stod så öppet så nära (med tanke på objektivlängden). Bra att du tar upp detta! Annars finns det snart inga smålommar kvar där. /Mats Wilhelm /N

Jan-Olov Wogenius tel. 0706-476346 sa...

Bedrövligt är väl ordet...

Ölandsvindar sa...

Här på Öland kryllar det av fågelskådare (många med kameror) och de allra flesta är ytterst försiktiga. Tyvärr finns det undantag och det kan räcka med en klantig person för att förstöra en häckning. Det är också problem med "geologer" som skiter i allt bara de hittar rätt sten, för att inte tala om vissa husbilsägare som kör rakt ut i ömtåliga områden trots generellt terrängkörningsförbud och ofta extra skyltning om ömtålig natur. Suck!