tisdag 28 juni 2016

I boetPå morgonen den 16 juni låg den här smålomshonan hela tiden i sitt bo ute på en av öarna på Knuthöjdsmossen. Hon verkade helt ostörd där hon låg en bra bit ut i en av gölarna, långt från spången. Två dagar senare är hon inte intresserad av att ligga i boet längre och några timmar senare fotograferade en fotokompis henne och hanen i full gång med parning i boet. Vad hade hänt? De följande två morgnarna var hon inte alls i närheten av boet så uppenbarligen gick första häckningen åt skogen. Störd av andra fåglar eller den räv som någon observerat där ute några veckor innan. Kan rävar simma?
I den här frågan tror jag i alla fall inte att några människor varit i närheten och stört henne. Inte fysiskt i alla fall för det är för långt ut till ön. För ett år sedan var det någon som körde med drönare över en häckande hona. Hoppas innerligt att ingen gjort det nu igen!
Oavsett vad som hänt så är det alltid tråkigt när en häckning går om intet för lommen.  Jag har inte säkert sett någon mer ligga på ägg men misstänker att det finns ett bo i en annan av gölarna, i så fall även det på en ö tack och lov. De behöver alla få till ungar under sommaren. Undrar om detta troligen störda par hinner slutföra en häckning nu?

Smålom i boet, Knuthöjdsmossen 16 juni 2016. Nikon D600E, Tamron 150-600 (bilden kraftigt beskuren)

Inga kommentarer: