lördag 4 april 2015

Tillbaka från BlåkullaDet är kul med vår sed med påskkärringar. Dessutom ser man hur olika delar av landet har olika tolkningar. När jag växte upp gick vi runt som påskkärringar på påskaftonen, lämnade påskbrev och fick godis tillbaka. I södra delarna varierar det tydligen. En del kommer på skärtorsdagen innan de drar till Blåkulla och en del på påskaftonen när de kommer tillbaka. Mest det senare märker jag. Då gäller det i alla fall att ha godis hemma och det hade vi i dag.
Seden med pyntat påskris kopplas tydligen till Jesu intåg i Jerusalem och de palmblad som ströddes framför honom på marken. Konstigt hur seder uppstår. Vi avstår i alla fall från björkris inne i hemmet  pga pollenallergi men det hindrar inte att det får bli en stor påskbuske i stället i vår forsythia ute. Den håller på och slår ut nu så det blir extra färgglatt med fjädrarna då.
Glad Påsk till er alla!

1 kommentar:

Unknown sa...

Those feathers give the bush a cheerful look, I like it :) Yes, customs vary even in little Germany a lot, there are big differences between north and south and east and west (without thinking about the border), just very old customs.
And I also don't want any birches in my rooms, the ones outside are giving me enough trouble :))
Have a wonderful Easter, Birgitta!
【ツ】Knipsa