lördag 10 januari 2015

Stormen EgonTog en promenad i dag för att fotografera stormen Egon. Det blev ingen storm, ännu, men kanske kuling i byarna. Vinden vred mot nordväst och då är vi ganska skyddade här och vågorna krympte. Däremot var det väldigt högt vatten i hamnen. Stranden, en pir och det mesta av badbryggan låg under vatten. Det såg ganska kul ut på piren där bara stolparna och en kvarliggande båt stack upp.
Bilden är i dag mer dokumentär och visar badbryggan och den lilla stock jag höll på att få i ryggen när en stor våg spottade upp den ur havet. Hörde bara dunsen en meter bakom mig när jag flydde undan vågen. Som det kan bli men skönt att ha tur ibland. På bilden ser man att den normalt ganska höga badbryggan ligger i havsnivå och stranden är försvunnen ner i havet.
Nu hör jag i mörkret hur vinden ökar igen. Undrar hur hamnen ser ut i morgon i dagsljus? Kan ju inte bli lika illa som orkanen Gudrun för 10 år sedan när till och med fiskarens stora fiskebåt lyftes upp på land i grannhamnen, oskadd. I hamnen hos oss for en lössliten del av kajen rakt över hela hamnbassängen och in i bastuhuset där den slog sönder hela vedförrådet.
Vi förlorade ett antal (fastspikade) takpannor på vårt hus och utetaket över groventrén flög i väg. Som tur var höll alla våra fönster men ett tag undrade vi om huset skulle flyga i väg också när vinden gick över 35 sekundmeter och det knakade i hela huset när det vred sig i byarna. Det var krafter det men inget vi vill uppleva igen!

Åsa 10 jan 2015


Inga kommentarer: