lördag 12 januari 2013

Vilka tekniker är OK?Var går gränsen för vilka tekniker som är OK i naturfoto? Är det OK med multiexponeringar i kameran eller är det bara OK att röra kameran på olika sätt i samma exponering? Det har inte varit OK att lägga ihop bilder i datorn och det har jag inte sett att den åsikten ändrat sig i fotoSverige.
Att ta en dubbelexponering i kameran är ett hantverk tycker jag. Det gick åt en hel del försök i bilden ovan (och en till som jag visat redan tidigare och kanske tycker är bättre) innan jag var någotsånär nöjd med det hela. Är bilden OK då? Svaret är troligen nej för renläriga naturfotografer men förhoppningsvis inte på grund av tekniken utan att bilden visar en hamn och en fyr. Inte riktig natur alltså.
Jag tycker att tekniken är helt OK. Nu hoppas jag på fler lämpliga tillfällen att utveckla den här typen av fotograferande men än har det inte blivit fler försök, det kommer nog det också.

Höststormens färger,  (Dubbelexponerad) Åsa, 11 nov 2012

(95030)

6 kommentarer:

Kristina Eriksson sa...

Det är väl ok med dubbelexponeringar.... Inte hört nåt annat. Och ett naturfoto tycker jag visst kan innehålla spår av mska på olika sätt. Roligt med olika tekniker för att göra en bild! Sofia som vann världes största fototävling vann den med en flerdubbelexponering. Fast Bo som är med i massor av tävlingar som domare säger att det är så mkt fotoshoppat nuförtiden så man undrar vad man skall kalla bilden. Han drömmer tillbaka till den tid man gjorde sin egen bild i kameran. Du har gjort en fin dubbelbild tycker jag.
Hörde art ser var uppskattat i torsdags.

Ann sa...

Jag tycker inte det är ok med att lägga ihop bilder i datorn. Däremot att experimentera med kameran och se vad kameran klarar av för att få en annorlunda bild tycker jag är ok. Men det är väl också viktigt att ha en tanke och visa vad jag som fotograf vill berätta.
Du har skapat en spännande bild som skapar tankar och associationer, så jag anser du gjort en bra bild!! / Ann

Jan-Olov Wogenius tel. 0706-476346 sa...

Riktigt lyckat försök tycker jag.Kan tyvärr inte dubbelexponera med min canon.När det gäller fotoshopp vet jag inte riktigt var jag tycker gränsen ska gå,har förstått att det gick att göra en hel del även i det analoga mörkerrummet...

Anonym sa...

Vacker och konstnärlig bild!
Att fotografera ska va kul tycker jag. Allt är tillåtet. Eftersom jag har Canon måste jag "dubbelexponera" i datorn. Säg den fotograf som aldrig använder datorn? Och före datorn,säg den fotograf som inte maskade och efterbelyste en bild med sin förstoringsapparat? Eller kombinerade bilder? Jag gör vad jag vill med mina bilder. På mitt samvete har jag bl.a. att maska bort en hund i ett vinterlandskap och klona bort grafitti på en ruin. Men när jag säljer,tävlar eller ställer ut en bild är jag uppriktig om sån efterbehandling.
Jag ser fram emot fler kreativa bilder på din blogg!
/Martin

Anna Kristiansson sa...

Läste dina tankar om multiexponeringar och började fundera på vad jag själv tänker om dem. Det blev ett litet blogginlägg i vår blogg idag http://www.naturbilden.se/wordpress/?p=1226
Hoppas att det är OK för dig att vara dagens inspirationskälla!
Tycker f.ö. att bilden i det här inlägget är helskön. Ser gärna fler försök av dig :)

/Anna

Åke sa...

Gör som du vill så länge du följer din vision! En bild är inte bättre eller sämre för att den görs på ett visst sätt tycker jag. Det är bilden som är det viktiga och den skapar du utifrån din konstnärliga kreativitet.

En riktigt lyckad bild för övrigt! :)