tisdag 30 juni 2015

Minnen



Minne från Toscana. Hittar fortfarande många bilder i mitt arkiv. (133000)

måndag 29 juni 2015

Plötsligt blev det sommar



Morgonen kom med regn och dimma. På eftermiddagen kom plötsligt solen fram och temperaturen steg till över 20 grader. Aldrig har sommaren börjat så distinkt förut. Hoppas att den stannar länge nu!

Nyponros i regn, Åsa 28 juni 2015

söndag 28 juni 2015

Att förändra en bild



Det blev en kort promenad innan regnet kom. Jag fick ju lov att testa min gamla "reservkamera" Nikon D300s. Den strejkar en del emellanåt men visst kan det bli bilder av den också. Nog märker jag skillnaden mot min nyare D800E. Inte minst när det gäller skärpan.
Väl hemma började jag leka med en av bilderna från stigen. Resultatet blev allt ganska kul tycker jag. Kreativt om inte annat.

lördag 27 juni 2015

Suck och stön



Inte var kameran fixad inte. Fortfarande mängder med sensorfläckar. Känns inget vidare att ha betalat nästan 1000 kr för den rengörningen och ändå behöva åka tillbaka till Göteborg med den igen på måndag :-(
Får bli en mörk arkivbild från mossen idag.



fredag 26 juni 2015

Saknar min kamera



Som jag kan sakna min kamera. Nu har den varit på service för att få sensorn rengjord. Visserligen bara några dagar men jag längtar efter den! Blir liksom inte samma sak med reserven eller kompakten. Men i kväll, då ska den komma hem igen. Hoppas jag! För nu kommer sommaren nästa vecka.
Fram till dess får jag dyka i arkivet.


torsdag 25 juni 2015

Svensk sommar?



Detta symboliserar kanske mer vår svenska sommar än gårdagens bild? Även om temperaturen ibland når upp till 20 gradersstrecket och solen visar sig så infinner sig inte den där riktiga sommarvärmen. Inte minst för att havet fortfarande är så kallt och kyler vindarna. Sedan brukar vi ju säga att växtligheten behöver vatten. Må så vara men det måste ju finnas en maxgräns där också.

Bild från Alvara bodar på norra Öland och vårt besök där en helg i maj.

onsdag 24 juni 2015

Sommar?



Detta är för mig en härlig sommarbild. Visserligen från en resa till annan del av Europa för ganska länge sedan, men i alla fall...

tisdag 23 juni 2015

Bara en vanlig



Inte alls originell utan bara en vanlig bild av lom i landskapet. Rakt på, så som jag gillar det bäst. Det blev många fler bilder på smålom i helgen med Naturfotolyftets deltagare än annars. När jag går själv är mitt fokus alltid på landskapet.

Knuthöjdsmossen juni 2015

måndag 22 juni 2015

Självlysande



I morgonljuset och daggen lyste tuvullen. Med lite hjälp från LR blev det nästan självlysande. Kanske lite för mycket men jag gillar den i alla fall just nu.

Knuthöjdsmossen juni 2015

söndag 21 juni 2015

Gå på vattnet



Ligger fortfarande långt efter med att ta hand om bilder från fotoutflykter långt tillbaka. Visst är det kul att leta bilder men vilken tid det tar. Börjar i alla fall i närtid och letar bland förra helgens bilder i Hällefors. Här en lom som ser ut att gå på vattnet.

Knuthöjdsmossen juni 2015

lördag 20 juni 2015

Mer kreativt



Märker att jag blir allt mer lekfull med kameran. Det blir en del kreativa bilder av det. Som här med snurr i en trädtopp.

fredag 19 juni 2015

Trevlig midsommar!



Önskar alla som tittar in här en riktigt trevlig midsommar med en bild av midsommarblomster.

torsdag 18 juni 2015

En o-originell bild



I helgen pratade vi på Naturfotolyftet en del om hur man väljer bilder till en utställning. Dessutom om originella bilder kontra sådana man ofta ser. Det svåra är att göra originella bilder av de vanliga motiven. Utställningen efter kursen kommer att bli spektakulär och den kommer att synas i en spännande lokal. Återkommer om det senare i sommar.
Näckrosblad fotograferas nog väldigt ofta. Jag vill inte säga att den här bilden är originell, snarare tvärt om, men jag gillar blad med droppar på. Det var ju en av fördelarna med att vi fick en morgon efter en regnig natt. Många droppar fanns det på alla växter.

Hällefors 14 Juni 2015

onsdag 17 juni 2015

Nu simmar vi




Minne från helgen som gick.
Nu testade jag mitt nya objektiv, Tamron 150-600, och det var bara positivt. Skärpan tycker jag är mycket bra för att vara i den prisklassen. Flera av deltagarna har likadana objektiv och även de fick fin skärpa trots svåra ljusförhållanden. Kul! Jag har alltid sagt att jag aldrig skulle köpa ett större objektiv för jag orkar inte bära det. Men, det här orkar jag bära!
Nu har jag lagt ut bilden i större upplösning så det går att klicka upp den. Testar lite med storleken ett tag.

Knuthöjdsmossen 13 juni 2015

tisdag 16 juni 2015

Något annat än min stil



Lekte med kameran på Knuthöjdsmossen. Det är inte så ofta jag gör det och inte heller så ofta jag gör stora efterbehandlingar. För mig är stort att dra mycket i spakarna i Lightroom. Däremot inte jobbat med lager osv.
Annorlunda blev det i alla fall. En riktig konstbild kanske.

måndag 15 juni 2015

Smålom i vattenstänk



Besöket på Knuthöjdsmossen i helgen visade på fler lommar än tidigare i veckan. Kul men fler än ca 5 par var det inte vi såg simmande. Däremot hör man som vanligt flera som flyger mot andra delar av mossen eller ut mot fiskesjöarna.Det blev till och med lite revirstrid när det plötsligt simmade tre lommar på samma göl.
Vi har haft en mycket trevlig helg med alla deltagarna i Naturfotolyftet. Mycket glädje, många roliga bilddiskussioner och mycket fotograferande. Det är så roligt att få följa alla deltagare och se hur mycket de utvecklats som fotografer Dessutom lär man sig så mycket själv av att få vara med om detta!
Tack alla för en fantastisk helg!

söndag 14 juni 2015

Som en båt med en tomte



Jag har alltid tyckt att Guckuskon liknar en liten tomte i en båt. I solgläntan är den liknelsen väldigt tydlig.

i en solglänta, Björkskogsnäs 9 juni 2015

lördag 13 juni 2015

Bara mosse i tankarna



Nu är det intensiva dagar i helgen. Deltagarna i Naturfotolyftet har fått se mossen både i kvällsljus och soluppgång. Många par smålom i dag och det sas att det fanns ungar även om vi inte såg dem.
Tidiga morgnar, sena kvällar och sömn mitt på dagen. Naturfotografer har en konstig dygnsrytm.

Vid gölkanten, Knuthöjdsmossen 9 juni 2015

fredag 12 juni 2015

Vernissagedag och Naturfotolyftet



Nu är den dag här som jag väntat på länge med skräckblandad förtjusning. Dagen för starten av min utställning om mossen på Hellefors herrgård. Jag har kallat den "När fotograferna åkt hem - året runt på Knuthöjdsmossen". Det blir inte många fåglar men desto fler landskapsbilder från alla årstider.
Vernissagen blir i dag och sedan hänger utställningen ända fram till 14 augusti.
Samtidigt startar i dag den tredje kursdelen av Naturfotolyftet. Den här helgen får jag möjlighet att visa deltagarna mina smultronställen i Hällefors med omgivning. Även det ska bli spännande!
En sak är i alla fall säker. Det blir en intensiv helg!

Knuthöjdsmossen, Hällefors 9 juni 2015

torsdag 11 juni 2015

Gässfamiljen



Morgonen på mossen bjöd på mer än smålom och landskap.

onsdag 10 juni 2015

Mer smålom i dimma



En till från i går. Tyvärr inte av helbra kvalitet men stämningen finns där i alla fall.

Smålom, Knuthöjdsmossen 9 juni 2015

tisdag 9 juni 2015

Ibland är upplevelserna ännu mer fantastiska



Tillbringade den tidiga morgonen ute på Knuthöjdsmossen. Vädret var idealiskt, 5 grader, vindstilla, dimma och soluppgång. Som vanligt slås jag av att antalet smålom är betydligt färre än för några år sedan. Åtminstone där spången ligger och alla vistas.
När solen går upp hittar jag en göl där jag inte ser någon smålom men solen speglar sig så fantastiskt i vattnet och strilar ner genom dimman. Komponerar min bild och hinner tänka att det skulle varit fint med en lom mitt i. Vad händer? Just det, en lom kommer simmande rakt in i bilden! Det är ju sådant som bara inte händer. Helt otroligt! Sedan poserar den en lång stund genom att simma in och ut mellan solstrimmorna. Därefter dyker den och kommer vid ett tillfälle alldeles nära mig.
Vilken morgon! En av bilderna jag fick är denna men just den där lommen simmade in visar jag inte ännu. Den vill jag suga lite mer på. För mig visar den nog mer stämning än för dem som inte var med där ute i morse.

Smålom i morgonljus, Knuthöjdsmossen 9 juni 2015


måndag 8 juni 2015

Äntligen på väg



Snart blir det utställning och helgkurs i Naturfotolyftet i Hällefors. Dessutom ska jag väl hinna med lite tidiga morgonbesök på mossen för att reka. Som om det nu skulle behövas :-) Nåja, jag vill ju testa mitt nya objektiv om inte annat.
Ett besök till guckuskogängen för att se om de slagit ut ska jag väl också hinna med någon kväll innan kursen drar i gång efter vernissagen på fredag.

Knuthöjdsmossen, Hällefors 2015

söndag 7 juni 2015

Min dag



En liten blomma till mig själv på min dag.

Fältsippa, Alvara bodar, Öland april 2015

(132000)

lördag 6 juni 2015

Varg i soluppgång



Morgonen på Nordens ark bjöd också på ett besök vid varghägnet i soluppgången. Solen strilade vackert in mellan träden och varghanen gillade att ligga i strimman och värma sig medan han studerade oss och den ev. tillgången på djupfrysta möss och kycklingar som de mutades med.

Nordens ark 31 maj 2015

fredag 5 juni 2015

Att uppfostra tigerungar



Alla barn gör som de själva vill verkar det som. Tigermamman i Nordens ark hade fullt sjå med att vakta sina ungar. Om de inte gjorde som hon ville så tog hon dem i nackskinnet och bar iväg med dom. Dessutom tog hon en extra runda som för att visa upp dem för oss fotografer. Det uppskattades av oss alla.

Nordens ark 30 maj 2015

torsdag 4 juni 2015

Ett öga i spegling



Håller på och plockar fram fem potentiella bilder till ytterligare en utställning. Det är en samlingsutställning i höst och jag vet inte alls om någon av mina fotografier kommer med där. Hittade bland annat denna groda och några andra varianter av den.
Så olika bilder man kan få fram när man beskär på olika sätt. Här kommer min kvadratiska variant som jag gillar väldigt mycket även om den är mörk. Det är ögat jag vill framhäva. Så småningom valde jag att skicka in en annan, lite ljusare bild i liggande format av det här motivet då jag inte visste om det var ok med kvadratiska bilder till utställningen. Men, om någon av de 5 bilder med olika motiv jag skickat in kommer med så skulle det ju vara kul. Vi får väl se framåt höstkanten.

Åkergroda på Tjolöholm, april 2015

onsdag 3 juni 2015

Droppar som julgranskulor



Nästan som kulor i en julgran ser de ut där de glänser i morgonljuset.

tisdag 2 juni 2015

Ibland blir det en fågel



Fågelfotograf, det kommer jag aldrig att bli tror jag. De sitter ju inte stilla så länge att jag hinner med eftersom jag inte känner till dom och vet hur de brukar bete sig. Jag har aldrig lärt mig namn och läten på fåglar heller så det gör det hela ännu lite svårare. Helst fotograferar jag fåglar i landskapet. Det ger mig mer. Kanske finns det hopp i alla fall.
På Nordens ark hälsade vi på den vitryggade hackspetten. Den satt stilla, i alla fall emellanåt. Lite av omgivningen fick jag med och då gick det bra.

Nordens ark 30 maj 2015

måndag 1 juni 2015

Tigerblick



Så här nära skulle jag inte vilja möte en tiger. Förresten skulle jag inte över huvud taget vilja möte en tiger utan att vara säker i en bil eller bakom ett stängsel.

Nordens ark 30 maj 2015