fredag 31 oktober 2014

Hittade ett porträtt till



Ja, ett porträtt från Nordens ark i mars. Lodjur som spanar efter djupfrysta möss. En sorts åtelfotografering i den högre skolan bjöds vi på.

Ibland är det så lite som behövs



Här om dagen var jag vid Ramhultafallet. Det var en härlig utflykt men när jag tittade igenom bilderna hemma så tyckte jag inte att något dög. Skrev det här på bloggen när jag la ut en bild på själva fallet. Då sa Hans-Ove i en kommentar att jag skulle titta igen för vi är ibland allt för självkritiska. Den kommentaren kändes mitt-i-prick! Just så brukar jag känna mig så TACK Hans-Ove! Det finns guldkorn även i den dagens bilder. Det ser jag ju i dag när jag tittar igenom några av bilderna igen. Här kommer nog ett guldkorn.

Ramhultafallet 22 okt 2014 (Jaghar tagit bort en liten pinne som stack in nere i vänstra hörnet)

torsdag 30 oktober 2014

Bläddrar i bilderna



Sitter just nu och går igenom mina mossbilder för att se om jag kan sammanställa det till något. Har en utställning på gång till sommaren och behöver få ihop den.
Hittade flera bilder som jag inte visat innan.

Knuthöjdsmossen okt 2014

onsdag 29 oktober 2014

En liten lunchtur



I dag kom äntligen solen fram emellanåt. Lite disigt men det var bra ljus för en fototur till Ramhultafallet. Det var mycket vatten och jag lekte med långa slutartider och gråfiler men tyckte inte att något dög när jag kom hem till datorn. Får nog titta på bilderna en annan gång.
En bild får jag väl i alla fall lägga ut. En med alldeles normalt vattenflöde och inget experimenterande alltså. Bara så där rakt på.

tisdag 28 oktober 2014

Bara en liten höna



En höna i Åkulla bokskogar.

måndag 27 oktober 2014

Ljushjul



För en vecka sedan var jag på kvällsfoto i Göteborg på Röda sten. Då lekte vi bl.a. med ljus. Ganska häftigt framförallt med speglingen i regnpölarna och de olika färgens i lamporna. Tyvärr fick jag inte med hela cirkeln på denna enda bild jag tog. Missade början på övningen eftersom jag fastnade på ett helt annan motiv och sedan gick vi över till andra ljusförsök. Kommer att försöka igen själv bara vinden  ger sig någon gång och jag har införskaffat en lämplig ballongvisp. Har haft en sådan i skåpet i många år men städade bort den för några månader sedan. Som vanligt behöver man alltid sakerna man slängt/gett bort bara en kort tid efter att de är borta. Någon som känner igen sig i det?

söndag 26 oktober 2014

En liten skogsväg



En liten väg i Åkulla bokskogar i Halland.

lördag 25 oktober 2014

Ibland har man tur



Det är allt tur att vi inte har kursen den här helgen. Då hade inte Gert kunnat kalla det vi andra kallar regn för hög luftfuktighet. Det skvalar ner och vinden viner. En dag för spackling, målning och tapetsering alltså.
Bilden är från bokskogen förra helgen. Ett försök med ICM (intentional camera movement).

fredag 24 oktober 2014

Nästan en djurpark



Förra helgens utflykt till Bua visade också på en del djur vid stranden. Med god fantasi ser jag en kanin, en ödla, en björn och ett får. Kanske döljer det sig ännu fler djur där i lavarna?

torsdag 23 oktober 2014

Nästan som fastfrusen



I dag ska det tydligen vara snökaos längre norrut i landet. Här har vi bara regn och blåst.

Bilden från Valasjön i helgen som gick med långa slutartider ser nästan ut som fastfrusna grenar i sjön.


onsdag 22 oktober 2014

Bergakungen



Nu vet jag var han bor, Bergakungen. Svår att se men visst sitter han där och tittar ut över sjön och på oss.

Valasjön 20 okt 2014

tisdag 21 oktober 2014

En bild ni aldrig sett från mig



I går kväll var fotoklubben ute vid Röda sten och fotograferade i mörkret. Dels grafitti och dels lite "ljuskonst". Jag som aldrig egentligen gillat det där med byggnader och så vidare blev lite frälst.
Här kommer en av kvällens bilder. En bild som jag tidigare inte kunde tänka mig att ens ta men nu tycker blev riktigt fräck. Kanske skulle jag ge mig ut på fler kvällsturer?

Älvsborgsbron, Göteborg 20 okt 2014

måndag 20 oktober 2014

Höstfärger



En av helgens utflykter gick till Valasjön. Riktig höst med fina färger. Dessutom lite, lite dimma.

Valasjön 19 okt 2014

söndag 19 oktober 2014

Härlig Höst i Halland



Vilken helg vi har haft! Fantastiska kursdeltagare och mycket god stämning trots att vädret inte var med oss helt. Många fina bilder har de skapat och vi kursledare är mycket nöjda. Det verkar som om deltagarna också är supernöjda att döma av utvärderingarna. Tack alla för den här helgen!
Jag har inte många bilder med mig hem eftersom jag mest gick runt bland deltagarna men vad gör väl det. Får ta mig en ny tur ut i skogen igen om några dagar.

Sumpafallen, Halland 19 okt 2014

lördag 18 oktober 2014

Kväll vid havet



Det går att fotografera i alla väder. Kan till och med bli väldigt bra!

fredag 17 oktober 2014

Höst i Halland



Nu åker jag alldeles strax till kursen Höst i Halland. Välkomna alla deltagare!

torsdag 16 oktober 2014

Stressigt



Det är nyttigt att få chansen att leda en fotokurs. Då först inser man hur mycket jobb som ligger bakom lärarens insats. Just nu funderar jag för fullt på vilka bilder som ska med för att illustrera ett av teoripassen.
Ser så fram emot att träffa alla deltagare i morgon och få ta dem med ut i den halländska naturen. Hoppas bara att regnet upphör och att de inte blåser i havet i kulingvindarna…

Igenvuxen göl, Kunthöjdsmossen september 2014

onsdag 15 oktober 2014

Liten kudde



Hela dagen har det regnat så någon promenad kunde jag inte klämma in. Ville inte gå ut eftersom jag är lite förkyld och måste bli frisk till helgens fotokurs. Ser så fram emot den!
Visar en tidigare bild från havsstranden. En liten mosskudde eller är det ett djur där i klippskrevan?

tisdag 14 oktober 2014

Avsked



I dag åker dottern tillbaka till Budapest. Det känns väldigt långt till jul men vi fick ju trots allt träffas i "halvlek" även om det inte var planerat.

Knuthöjdsmossen, Hällefors maj 2012

(122000)

måndag 13 oktober 2014

Svartvit morgon



Tog några fler bilder under min mossmorgon och har konverterat en av dem till en svartvit bild. Blev ganska ok men sticker inte ut så mycket som några av de andra bilderna. Men, ibland är det kul att bara leka med bilderna.

Knuthöjdsmossen 11 okt 2014

söndag 12 oktober 2014

Havet



Det finns en skön känsla i blå bilder från havet tycker jag. Vare sig det är bilder med kort eller lång exponeringstid eller rentav dubbelexponeringar.

Detta är min femte och sista bild till utmaningen på Facebook.

Bua sommaren 2014


lördag 11 oktober 2014

Dagen efter



I morse gick jag ut en stund på mossen. Ville i ensamhet smälta alla känslor och intryck från gårdagens begravning.
Det var en lugn och skön morgon och jag var helt ensam där ute. Solen tittade så småningom under korta stunder ut ur molnen. En fantastiskt skön morgon och till och med lite av guldljuset en stund. Det bllev bara några få exponeringar av det ljuset, som denna.
Kort sagt, en mycket skön morgonstund.

Den här bilden får också bli min fjärde bild i utmaningen på Facebook.

Knuthöjdsmossen, Hällefors 11 okt 2014

Generationsskifte



Generationsskifte i skogen.

Tre generationers granar, Fjärås oktober 2014

fredag 10 oktober 2014

En speciell dag



I dag är en mycket speciell dag som går i sorgens men också de glada minnenas tecken. Det är min mammas begravningsdag.
Dagens bild tog jag troligen samtidigt som hon stilla somnade in tidigt på morgonen. Bilden betyder därför så oerhört mycket för mig.

Knuthöjdsmossen, Hällefors 20 september 2014

torsdag 9 oktober 2014

Tredje dagen



I dag är tredje dagen av min utmaning. Det blir en bild från Ölands södra udde en dimmig morgon i april för några år sedan.
Utmaningen skickade jag i dag vidare till Ken Kolotyluk i Canada. Det var länge sedan jag såg några av hans naturbilder och han har alltid varit så uppmuntrande för mitt fotograferande. Dessutom är det lite spännande att skicka utmaningen utomlands.

onsdag 8 oktober 2014

Utmaningen



På Facebook pågår just nu en utmaning där naturfotografer utmanar varandra att publicera en bild om dagen i 5 dagar och samtidigt utmana en ny fotograf varje dag.
Gert Olsson har utmanat mig i går och jag lade då ut min första bild.
I dag vill jag visa en dropp-bild. Det är ett av mina favoritmotiv som jag tyvärr inte tillbringat så mycket tid med de sista månaderna. Får nog ta upp det igen.


Annan tolkning






I går visade jag mina bidrag till minfotomaraton i Kungsbacka fotoklubb. I dag kommer bilderna jag tog på väg tillbaka till bilen. De ger en helt annan vinkling åt båda teman "reflektion" och "mellan".

tisdag 7 oktober 2014

Minifotomaraton




På fotoklubben i går hade vi ett minifotomaraton. Vi fick två teman och sedan en timme att fotografera. Man fick bara ta sammanlagt tre exponeringar  av varje tema alltså totalt 6 bilder. Bilderna fick inte redigeras och inga fick raderas. Det var en utmaning och mina första bilder blev sådär. Jag inser hur van jag är att testa med olika inställningar. Det var nyttigt att inte kunna göra det. Dessutom vägrade min kamera fotografera i jpeg så bilderna blev bara i oframkallad RAW. Jag brukar ofta beskära lite och öka kontrasten på RAW-bilderna men nu fick jag inte göra det heller. Men, det var ingen tävling och bara kul.
När jag var klar och skulle gå till bilen hittade jag två bilder som gav en helt annan dimension åt båda teman, men då var det för sent att använda dem.

I dag kommer mina inlämnade bilder på tema "reflektion" och "mellan".
I morgon visar jag bilderna jag tog efter att uppgiften var klar.

Kungsbacka 6 okt 2014

måndag 6 oktober 2014

Alla träden lutar



Sitter och letar höstbilden till vår kurs om två veckor "Höst i Halland". Hittade en mapp med gamla bilder från Söderåsen. Antagligen var jag väldigt trött då för alla mina bilder på träden verkar luta. Tur att man kan räta upp dem i Lightroom… ;-)

söndag 5 oktober 2014

Naturens hieroglyfer



Hemliga tecken i bokskogen.

lördag 4 oktober 2014

Skördefest på Tjolöholm



I dag var vi på skördefesten på Tjolöholm. Vädret var härligt och många utställare fanns det. Dessutom hade de gjort många fina "installationer" runt om på festen. Som denna.
Det var ofantligt mycket folk där så det blev inte så mycket fotograferat men vi kom hem med en del intressanta, främst ätbara marknadsvaror. Nu ska vi grilla lite nyköpt lamm.

(Bilden är manipulerad genom att jag tagit bort en planka och en stor ventilationstrumma i bakgrunden)

fredag 3 oktober 2014

Odon, spindelnät och dimma



Knuthöjdsmossen, Hällefors  9 aug 2014

torsdag 2 oktober 2014

Naturkonst



Tog en lunchtur i regnet ut till en bokskog för lite naturstudier. Givetvis var det en fototur vi pratar om. Dimman låg tät och regnet skvalade emellanåt ner men känslan av stillhet och lugn fanns där.
Jag gillar verkligen bokskogen i dimma. De gröna färgerna kommer fram och alla mörka stammar ger en fin kontrast till dimman.
I dag hittade jag också en spännande stam som kluvits när ett annat träd ramlade över det. Naturkonst i sin allra bästa form.

Stättarred, Halland 2 okt 2014

onsdag 1 oktober 2014

Helt fel



Det blev en titt i arkivet i dag. Hittade en bild som är från en helt annan årstid men jag gillar den ändå. Säkert dröjer det inte så länge innan vi är där igen.