torsdag 31 mars 2011

Djuren har alltid företräde


Vår resa gick vidare till Ngorongorokratern. Lodgen låg i regnskogen på kraterkanten på 2300m höjd. Där var det ganska kallt men nere i själva kratern där vi hade safaritur var det desto varmare.
Under alla turer har djuren företräde framför besökarna. Om man ser flera bilar samlade vet man att där finns något spännande och fler bilar skyndar till. På den här bilden syns ett lejon sovande på vägen. Det fanns tre till på samma plats, de sov största delen av tiden trots alla bilar som kryssade mellan lejonen. Vi hade alltså bara någon meter till dem när vi satt med rutorna nedvevade. Mäktigt!

Ngorongoro, Tanzania 23 mars 2011

onsdag 30 mars 2011

Inga kvällspromenader



På alla lodger vi var på så var promenader på egen hand utanför området absolut förbjudna. När vi skulle mellan våra bungalowrum eller safaritält och huvudbyggnaderna efter mörkrets inbrott var vi tvungna att vänta på beväpnade vakter. Områdena patrullerades hela nätterna för det förekom en hel del djur i omgivningarna. Inte vill man möta en ilsken buffel eller ett lejon ensam i mörkret. Det räckte med att vi kunde höra djuren genom väggarna/tältduken för att förstå allvaret i varningarna.

Serengeti 21 mars 2011

Kvällsljus över Serengeti



Akaciaträden med sina taggar gav en ny dimension åt kvällsljuset.

Serengeti 20 mars 2011

tisdag 29 mars 2011

Migrationen




Efter att ha väckts vid 4-tiden på morgonen av lejonvrål utanför vår bungalow begav vi oss på förmiddagen vidare mot Serengeti. En del av resan gick på kanten av Ngorongorokratern men hit skulle vi återvända. Vår lodge låg på en höjd med milsvid utsikt inne i själva Serengeti så det blev som en safari även på vägen dit.
Under våra dagar i parken såg vi mängder med djur. Den största upplevelsen var nog ändå att se de stora flockarna av gnuer som nu när regnet kom återvände in i parken. Det var inte den riktigt stora migrationen men ändå så många tusentals djur som förflyttade sig att det kändes mäktigt. Med dem följde givetvis de stora katterna. Vi såg till exempel lejon, leoparder, geparder men även hyenor, zebror, giraffer, buffel och mängder av olika fåglar.
Men, som sagt, största upplevelsen var absolut migrationen.

Serengeti 20 mars 2011

måndag 28 mars 2011

Babianens blick



Safaritur eller game-drive som det kallas innebär att man kör mycket långsamt i en nationalpark och spanar efter vilda djur. Taket på bilen är oftast uppfällt så man kan stå upp. Chaufförerna försöker alltid ställa bilen så att det är så fri sikt som möjligt till djuren vare sig de är just bredvid vägen eller en bit bort. Det innebär att de flesta bilder nog skulle kunna klassas som artbilder snarare än det jag normalt menar med "naturbilder". Det blir en utmaning i sig att variera bilderna för givetvis är det svårt att be chauffören stanna bakom ett träd eller liknande. Alla i bilen är ju inte fotografer.
De första bilderna på varje djur blir därför alltid de "vanliga" men inget ont om dem. Givetvis vill jag ha dem också. Variationen blir ett led i utvecklingen som fotograf. En blick från en anubisbabian kan ju vara nog så uttrycksfull.

Lake Manyara 19 mars 2011

söndag 27 mars 2011

Inte bara regn



Förra inlägget lät kanske negativt med allt regnande. Men trots att det regnade var temperaturen mellan 20-25 grader största delen av tiden. Lagom alltså. Dessutom var det under veckan övervägande uppehåll och en hel del sol.
Andra dagen åkte vi till Lake Manyara. Det blev tid för ett snabbt dopp i poolen för dottern. Där kunde hon, omsvärmad av trollsländor, ligga och titta ut över kanten ner på sjön och nationalparken. Vi såg redan på avstånd buffelhjordarna där nere. På eftermiddagen blev det så äntligen dags för den första game-driven, dvs safarin.

Lake Manyara 19 mars 2011

Regnperiod i Arusha



Första eftermiddagen efter framkomsten till Arusha undrade vi vad v i gett oss in på. Regnperioden hade just startat och runt lodgen vi bodde på skvalade regnet ner. Det var kyligt, myggorna bet och vi jagade kackerlackor på sovrumsgolvet. Men skam den som ger sig. Regn i nya miljöer är vackert det med. Den gula bambun i hotellträdgården var fin och utsikten från verandan på vår bungalow gav en del nya växter med droppar på. Dessutom ger så mycket vatten en ytterligare möjlighet i det kreativa bildskapandet.
På kvällen träffade vi vår svenske guide och övriga tre resenärer. Det var ett mycket trevligt ressällskap och skönt att vi var en så liten grupp vilket gav gott om plats i safaribussen.

Arusha, Tanzania 18 mars 2011

lördag 26 mars 2011

Jaktbytet



Hemma igen. Det har varit en fantastisk safariresa i Tanzania för dottern och mig! Trots (eller tack vare) att regnen börjat var det mycket djur i rörelse. Vi hade en sådan omåttlig tur att regnet på dagarna kom när vi inte var ute på game-drive. Den turen höll i sig hela veckan! Så mycket djur som vi såg är tydligen enligt guiden väldigt ovanligt. Till exempel 44 lejon och givetvis The big five. Vi i safarigänget bara tackade och tog emot.
Jaktbytet för mig blev många tusentals bilder. Ännu har jag inte hunnit se på dem alla eftersom jag hela veckan varit mer eller mindre däckad i en förkylning och behövt vila mycket mellan alla utflykterna. Men oavsett det har det varit en kanonvecka och ni lär få se fler bilder än den ovan. Den är från Serengeti där några lejon redan tagit två gnuer när vi kom fram till dem och de gav sig senare av efter en tredje. Tyvärr utom synhåll för oss.

Serengeti, Tanzania 21 mars 2011

På väg



Snart hemma igen efter 10 dagars semester!

fredag 25 mars 2011

Första rådjuret



Ja, inte det första jag såg men det första jag fotograferade. I somras. I grannens trädgård. Bråttom hade det och min bildbehandling är väl inte så lysande (ja, det skulle nog gjort sig i svartvitt) men minnen väcker det i alla fall.

torsdag 24 mars 2011

Längtar



Längtar till sommaren och stillheten på "min" mosse. En försommarmorgon där ensam med ljus, fåglar och förhoppningsvis lite dimma. Spegelbilder i gölarna. Det är mums för själen!

Knuthöjdsmossen juli 2010

onsdag 23 mars 2011

Silverband



Som sagt, isen är fantastisk!

tisdag 22 mars 2011

Vattentroll



Måste bara visa er ytterligare en bild av ett av mina vattentroll från bäcken.

Åsa 11 dec 2010

måndag 21 mars 2011

Slända med vattendroppe



Hela sommaren jagade jag sländor med morgondagg på. De ville inte riktigt visa sig för mig. Det var till och med så illa att detta är min enda bild med en vattendroppe på en slända. Men den ser i alla fall ut som en krona! Nu vet jag i alla fall var det finns mycket sländor, 100 meter från ytterdörren i en damm! Gissa vem som kommer att tillbringa många sommarmorgnar där!

Åsa 11 sept 2010

söndag 20 mars 2011

Isreflexer



Is är ett underbart och föränderligt material. Motljus därtill gör det ännu roligare.

Åsa febr 2011

lördag 19 mars 2011

Mer färger



När jag letade bland mina bilder slogs jag av att hösten har så starka färger. Inte bara på trädens löv utan även på marken. Grått och rött gör sig bra ihop.

Tjuvkil okt 2010

fredag 18 mars 2011

Ölandsvår



För ett år sedan var jag en helg på Öland. Det var mest dimma och regn. Med de förutsättningarna var det svårt att fånga det "äkta" Öland men detta var ett av mina försök. Snart bär det av dit igen en helg. Hoppas på bättre förutsättningar den gången.

Öland mars 2010

torsdag 17 mars 2011

Nya jaktmarker



Det kommer att bli glest med kommentarer från mig på era bloggar ett tag. Däremot fortsätter jag att publicera  bilder här varje dag (om min back-up fungerar). Orsaken till allt detta är att dottern och jag drar söderut på en egen tjejsemester där tillgången till internet nog blir osäker. Jag ser verkligen fram emot den här gemensamma avkopplingen!
Jaktbytet? Bilder och upplevelser så klart!


Kenya 2006


(45205)

onsdag 16 mars 2011

Vårvälkomnande



Sol. Vårkänslor. Lunchpromenad i bokskogen. En vänlig modell (tack!). Summan blev en hälsning till våren.

Galgberget, Halmstad 16 mars 2011

tisdag 15 mars 2011

Isfrossa



Konstigt. Nu när isen i stort sett är borta så kan jag längta tillbaka till den. När inte allt bara var mörkt och i stort sett utan färger. Eller kanske ska jag i stället längta till allt det ljus som kommer?

(45089)

måndag 14 mars 2011

Isdraperier



Till och med isdraperierna kommer att smälta när solens värme når dem.

Ramhultafallet febr 2011

söndag 13 mars 2011

Hopp om framtiden



När det ser ut som om vintern och kylan fått tag i oss igen så kommer det blidväder. Så snö igen och sedan regn. Omväxlande är det i alla fall. Men håll ut! Våren kommer!
Bilden är från arkivet och den första tiden med mitt makroobjektiv med mellanringar. Då kändes det som om jag tillbringade några månader krypande i naturen, i en ny värld.


lördag 12 mars 2011

En kanadensisk ekorre



Ser igenom mina bilder. Det är inte så ofta jag får till bilder på djur men ser att jag lyckades få en på en ekorre i Canada i somras.

Vancouver juni 2010

fredag 11 mars 2011

Kvällssiluett



När kvällen sänkte sig i Bua i lördags såg jag fyren mot solnedgången. Sedan dyker ett fartyg plötsligt upp också och ger en annorlunda siluett.

Bua 5 mars 2011

torsdag 10 mars 2011

Vågromantik



Bua-vågorna genererade som jag redan tidigare skrivit en härlig upplevelse. Det är faktiskt riktigt vackert  med solnedgång i havet! Även om det är iskallt och blåser snålt i verkligheten så kan bilderna bli romantiska.

Bua 5 mars 2011

onsdag 9 mars 2011

Hopp och förtvivlan



Som att kastas mellan hopp och förtvivlan.
Igår var det vår och idag är det vinter igen. Vått, häftigt snöfall i rejäl vind och dimma är ingen rolig kombination.
Fram på eftermiddagen kom i alla fall solen fram igen och snön smälter fort. Sen ska det bli mer i morgon igen. Som sagt, hur ska det egentligen vara? Hopp eller förtvivlan?

Knuthöjdsmossen, Hällefors 24 dec 2010

tisdag 8 mars 2011

Nu är det nog vår i alla fall!



I morse körde jag till jobbet i soluppgången. Det är en särskild känsla att få se solen igen på vardagarna. Dessutom var himlen för första gången helt full med olika fågelsträck. Nu kommer de tillbaka till oss och då måste det väl vara vår? (Fast i morgon ska det visst bli snö och regn igen. Suck.)

Fjärås dec 2010

Fettisdagen



Glöm inte äta semla idag! Det är väl en given koppling till bilden?

Åsa 6 mars 2011


(44034)

måndag 7 mars 2011

Kvällsflighten till solen



Det blev många promenader i helgen. Kameran var med men bildutfallet var inte så stort. Många exponeringar men jag märker att jag är alldeles för kräsen igen. Inte många bilder duger åt mig just nu men det brukar gå över. Får se igenom dem igen senare i veckan.
Söndagens kvällstur blev en promenad i solnedgången på naturreservatet "nästgårds". Det var kallt men blåste inte så mycket.

Näsbokrok 6 mars 2011

söndag 6 mars 2011

Havsguld i kvällningen



Vid solnedgången igår tog vi en tur till Bua. Jag har sett så många fina bilder därifrån och kände att jag som bor så nära borde ta chansen att åka dit. Där var fint trots snålblåsten och kylan. Solen som sjönk i havet bidrog med det härliga ljuset.

Bua 5 mars 2011

Vinterdopp



Såg henne på långt håll där hon tog sig ett vinterdopp.

Åsa 6 mars 2011

lördag 5 mars 2011

This is me



Många har frågat varför jag inte har någon bild av mig själv på bloggen. Svaret är att jag bara inte vill det. Gillar inte att se mig själv på bild. Idag gjorde jag ett undantag på kvällsutflykten till Bua. Kanske inte som ni väntat er men ett självporträtt är det. Precis som jag känner mig idag. Med full utstyrsel för fotograferande i snålblåsten.

Månadens fyr



Varje månad finns en liten bild av en fyr på framsidan av Göteborgsposten. Den här månaden är det fyren Bråten, dvs "vår" fyr. Kul och lite förvånande att hitta den där, den är inte särskilt känd.
Bilden ovan är från idag. Ytterligare en av mina underexponerade motljusbilder. (Den här gången har jag fått klona bort mycket sensorskräp och och lite annat men mer skräp finns kvar, jag vet men låter det bidra till bilden.) Vill ni se fler bilder på fyren så finns de under etiketten Fyr i listan till höger.

fredag 4 mars 2011

Det är detaljerna som gör det



En del bilder kan vid första ögonkastet se alldeles konstiga och röriga ut. Man tycker att det inte är något speciellt och är beredd att kasta dem. Men, så ser man någon detalj som intresserar och så en till, och en till. Så var det för mig med den här bilden från förra helgen. Jag hittar fortfarande intressanta detaljer varje gång jag tar fram den. Djur, andra skogsvarelser... Vad ser du?

torsdag 3 mars 2011

Fast förankrad



Förra året visade jag en del bilder på temat Fast förankrad. Denna skulle passat bra där. Får symbolisera att vintern biter sig fast genom att isen finns kvar. Fortfarande minusgrader men vi vet ju att våren så småningom vinner den kampen.

onsdag 2 mars 2011

I Bergakungens sal



Är det bara is eller döljer det sig något annat där?

Ramhultafallet 27 febr 2011

(43029)

tisdag 1 mars 2011

Skuggan av en vinter



Nu när nästan all snö är  borta och bara isarna på sjöarna finns kvar är det ändå en vårkänsla i luften. Det går mot ljusare tider igen!
Hällefors 24 dec 2010