söndag 31 juli 2011

Afrikansk morgondimma


Dimma är sig lik överallt i världen. Det är bara hur den presenterar sig som skiljer.

Lake Manyara, Tanzania, mars 2011

lördag 30 juli 2011

Stjärnor i djupet


Man behöver aldrig berätta vad kreativa bilder "egentligen" föreställer. Det lärde Terje oss på kursen i Mullsjö.

Loka,  juli 2011

fredag 29 juli 2011

Lite på sniskan



Härom kvällen hade jag bestämt mig för att göra sländebilder med vidvinkelobjektivet. Jag är aldrig bra på det där med att ha bestämt mig för vad jag ska göra innan jag går ut. Det blir väldigt sällan bra utan jag vill hellre vara mer spontan. Just den kvällen visade det sig att sista två dagarnas regn hade höjt vattennivån med en halvmeter så alla bra viloplatser för sländorna på växterna i vattenbrynet gick nu inte att komma nära utan vadarstövlar (som jag inte har). Strandkanten är slipprig, dyig och sluttar. Något dopp i dammens vatten ville jag inte vara med om.
Summa summarum, det blev ganska ont om bra bilder i kvällsblåsten. Här är en av de få som blev godkända vid min genomgång efteråt.

Åsa 27 juli 2011

torsdag 28 juli 2011

Kluven



Emellanåt tar jag bilder som jag för några år sedan skulle ha slängt direkt. Nu kan jag finna glädje i dem och tycka att de ändå är något att ha. Fast kanske ändå inte riktigt ok, ja ni vet, varken eller. Som den här. Jag gillar den men samtidigt tycker jag inte att den håller måttet riktigt, fast jag kan inte slänga den. Knepigt så det blir till slut med känslorna.

Smålom, Knuthöjdsmossen juli 2011

onsdag 27 juli 2011

Humör



En bild från slutuppgiften på fotokursen i Mullsjö. Den får symbolisera min känsla i kväll när något jag hoppats mycket på och jobbat för rann ut i sanden. Nåja, det kommer nya chanser och man lär sig alltid något av allt man gör. Eller hur?

Mullsjö fiskdammar juni 2011

Solretur



Nu kom sommaren tillbaka. Temperaturen har stigit men det är fortfarande lite så där höstklar luft. Kan ju bara bli bättre.
Eftersom solen kom tillbaka finns en chans med solnedgång igen i kväll. Eller ska jag satsa på en tidig uppstigning och en timme med sländorna i morgon innan jag kör till jobbet? Den här typen av överväganden är roligare än att fundera på om man behöver en extra tröja med sig till jobbet.

Åsa juli 2011

tisdag 26 juli 2011

Grafiska droppar



Vattendroppar är vackra.

Åsa juni2011

måndag 25 juli 2011

Fågel Fenix



Flera som kommenterade mitt förra inlägg tycker inte att det är höst ännu. Det hoppas jag verkligen också att det inte är men idag har det här i väst inte varit bättre väder. Regn, mulet, blåsigt och bara en skymt av solljus någon gång. Visserligen började jag jobba idag men lite mer värme och sol skulle ändå inte skada innan hösten kommer på allvar.
Nu hänger några av mina bilder på väggarna här hemma. Närmare bestämt 4 stycken. Två av dem hänger i två IKEAs Ribba av den tjocka modellen. Jag har satt paspartouten innanför glaset och en LED-belysning mellan den och bilden. Det blev väldigt snyggt! En av de två bilderna är den som jag visar idag. Motivet är väl inte helt givet men jag ser en stor fågel. Vad ser du?

(57006)

söndag 24 juli 2011

Höstkänsla



Nu känns det som höst. Himlen är mörk, regnet trummar, vinden driver upp tång på land och vågorna slår. Temperaturen har sjunkit rejält.
Fast ändå tror jag att höstkänslan mest infinner sig hos mig för att detta är sista dagen på min semester. Måste erkänna att det trots allt är lättare att gå tillbaka till jobbet när vädret är så här än om det var strålande sol och värme. Hoppas ändå att vädret vänder snart så vi får många fler fina dagar och kvällar innan hösten kommer på allvar.

Åsa 24 juli 2011

lördag 23 juli 2011

Det enkla



Det enkla är inte alltid så enkelt som det ser ut. Det finns alltid något eller någon som komplicerar tillvaron. Vi kan bara hoppas att de är så få som möjligt och hålla ihop så vi blir så starka som möjligt.

Åsa juli 2011

fredag 22 juli 2011

Tröst i regnet





Det regnar inte måttligt i dag. Vaknade av att det lät som ett vattenfall utanför fönstret. Undrar om sländorna kan hålla sig kvar på sina strån? Nåja, det ska lätta under eftermiddagen så kanske kan man våga sig ut med kameran på en promenad utefter havet. Kameran är ju vädertätad och det är utlovat ökande vind så jag hoppas på vågor.
Tur att jag har lite bilder att pyssla med innan källarstädningen bara måste bli av. Jag har hela tiden skjutit upp det till en regnig dag så nu kommer jag väl inte undan längre.

torsdag 21 juli 2011

Grattis!!



Ett stort Grattis till bloggen som fyller 2 år idag! Två år med minst en bild inlagd varje dag. Detta är inlägg nummer 910 och bara det första var utan bild men i stället har några haft flera bilder så det blir en hel hög med bilder hur man än räknar.
Tack vare bloggen har jag kommit ut i naturen mycket oftare än jag skulle gjort annars. Dessutom känner jag att jag lärt mig mycket om bildskapande genom att fotografera så mycket och att lägga ut mina bilder. Det är en positiv press som gjort mig mycket gott på många olika plan de här två åren.
Alla ni som kommer in här och ser bilderna betyder också väldigt mycket för mig. Räknaren pinnar på och ligger oftast på minst 100-150 besök om dagen. Helt otroligt! Tack för att ni återvänder hit och alldeles särskilt tack till alla er som kommenterar!
Hur gör jag nu då? För ett år sedan skrev jag att jag inte lovar att lägga ut en bild om dagen. Det blev det ju ändå men jag säger samma sak i år igen. Lovar inget men har helt klart blivit beroende av att göra det så vi får väl se. Svaret har ni om ett år :-)
Fortsätt gärna att komma hit för jag kan inte förneka att det är en stor bidragande orsak till att jag fortsätter lägga ut mina bilder! Dessutom finns det så oerhört mycket fint och spännande att upptäcka där ute i naturen så kameran kommer inte att hamna på hyllan i morgon i alla fall!

Kanske lite annorlunda sländebild?



Nu har regnet nått västkusten och jag sitter och tittar på mina bilder från i morse. Det var inte helt optimal vind för makrobilder så jag tog en massa extra bilder för att få skärpa någonstans. En hel del lite kul vinklar hittade jag. Som den här som jag genast föll för. Vad tycker ni?

Åsa 21 juli 2011


(56520)

En av de vanliga



Vilket gensvar jag fick på min sländebild från i går! Det inspirerade mig att ta mig upp i morse igen. Den här gången visste jag ju att solen inte nådde dammen så tidigt så jag gick inte upp förrän 04.30 ;-)
Det blev en morgon utan dimma men vad gjorde det. Förhoppningsvis blev det desto fler lite annorlunda sländebilder hoppas jag. Ännu har jag inte tömt minneskortet utan bjuder på en av de mer traditionella (?) bilderna från i går morse.

Åsa 20 juli 2011

onsdag 20 juli 2011

Äntligen!



Ni som känner mig vet att jag hela förra sommaren förgäves i gryningen jagade sländor med daggdroppar på vingarna. I morse gick jag upp tidigt. Stod 2,5 timmar med stövlarna i vattnet i kanten av en damm lutad över stativet för att äntligen få till mina bilder i soluppgången. Det blev väldigt många användbara. Både vanliga och ovanliga. Den här får man väl räkna till den senare kategorin?

Åsa 20 juli 2011

tisdag 19 juli 2011

Ljuset i mörkret



När solen gått ner i lördags blev jag sittande i den blå skymningen. Långt där ute blinkade Nidingen. Ibland kan ett litet ljus i mörkret vara den ledning som behövs.

Näsbokrok och Nidingen 16 juli 2011

måndag 18 juli 2011

Sommartrafik



Undrar vad de tänker, ålakråkorna eller skarvar som de också heter, där de sitter.
- Hörrni killar, vilken trafik det är här idag! Man kanske skulle dra någon annan stans?

Näsbokrok 16 juli 2011

Kvällskörsbärsblom



Den här bilden visade jag under bildvisningen på kursen i Mullsjö. Den fick kommentaren Snuttipuff av läraren så då är det nog en sådan bild. Jag gillar den skarpt!

Tjolöholm maj 2011

Klapperstenar



Min egen landskapsfotokurs går vidare. I lördags hann jag med både en lunchtur och en kvällstur till "vårt" naturskyddsområde Näsbokrok. Vi har promenadavstånd dit och jag har nog utnyttjat det för lite i mitt bildskapandet. Blivit hemmablind helt enkelt.
Stränderna bjuder på både långa klapperstensfält och berghällar. Ljunghed och kärr. Området är inte stort, man hinner gå runt det på en timme (i rask takt utan kamera vill säga). Dessutom finns där bronsåldersgravhögar. Nötboskap strövar omkring fritt så ibland får man kryssa sig mellan dem. Tjurarna är enormt stora och lite skraj är jag nog emellanåt när de ställer sig och bligar om man kommer för nära. Då går jag hellre en omväg och lämnar stigen till dem.

Näsbokrok, Åsa 16 juli 2011


(56033)

söndag 17 juli 2011

Snuttepuffligan



Marie K föreslog i sin kommentar till mitt förra inlägg att vi som gillar snuttepuff skulle gå samman i Snuttepuffligan. Mycket bra idé tycker jag! På så sätt kan vi ju visa att vi tycker att den här typen av bilder är helt ok och värda att få en upprättelse inom naturfotografin.
Vilka är med? Jag är det helt klart för jag gillar snuttepuff-bilder!
Fram för mer snuttepuff i naturfotografin!

Solnedgång över Onsalalandet sett från Näsbokrok, 16 juli 2011

lördag 16 juli 2011

Kvällssnuttepuff



Terje har lärt oss att gulliga bilder kallas snuttepuff-bilder. Som de flesta av oss uppfattat det så är det inte riktigt "fint" med snuttepuff. Till den kategorin hör ex soluppgångs-och solnedgångsbilder.
Fast jag ska berätta en hemlighet. Vi är väldigt många som gillar sådana bilder och jag har allt sett Terje också visa upp snuttepuff så jag tror nog att det är ok.
Den här bilden kom till under kurskvällen på Ljunghems kullar. Jag hade fått in blomman, solnedgången och bakgrunden som jag ville ha det. Sedan gällde det bara att vänta in skalbaggen. Den tog tid på sig att komma i position vill jag lova men till slut så gick den ett varv runt blomman.

Ljunghems kullar, Mullsjö 30 juni 2011

fredag 15 juli 2011

Det vana och det ovana



Vissa motiv återkommer jag gärna till som fotograf. De där jag tidigare fått till bilder på som jag är nöjd med. Oftast blir det så när jag är trött och bara vill filosofera lite med kameran. Ibland snarare för att se om jag kan göra något mer av just det bildmotivet. Något nytt och annorlunda.
Annars lockas jag mycket av det ovana i motiven. Att se något helt nytt ur bildskaparperspektiv. Det gillar jag nog mer än det vana. Fast som alltid är en blandning över tid det skönaste.
Förra veckan regnade det en del och jag ville ändå göra andra bilder än på mossen. Då fick det bli vattendropparna i lupinerna igen. Just de dropparna är mer samarbetsvilliga än andra och rullar inte iväg lika fort av vinddraget.

Hällefors juli 2011

torsdag 14 juli 2011

Skelettet



En av de bilder jag hade med mig hemifrån till kursen i Mullsjö. Kallar den bladskelettet.

Hällefors maj 2011

onsdag 13 juli 2011

Bakom gardinen



Sommar, det är så mycket mer än sol, värme och semester. Ljudet av en fluga mot fönstret bakom gardinen associerar jag med sommar.

Hällefors juli 2011

Solglimten





Knuthöjdsmossen 12 juli 2011

tisdag 12 juli 2011

Det är tur...



...att dottern har körkort. Tack vare det kunde jag gå ut på mossen i morse igen och ändå vara säker på att hon och jag skulle ta oss hem till västkusten med bilen. Ifall jag var för trött för att köra alltså.
Det blev en sådan där underbar morgon till och det är jag evigt tacksam för. Just den där känslan i dimman, soluppgången och helt ensam med alla fåglarna och dofterna av mossen är så energi-givande.
Resan? Ja, jag körde hela vägen ner och hon sov gott i bilen en del av vägen. Fast jag måste erkänna att nu börjar jag bli lite trött. Det tar på krafterna att gå upp för att kolla vädret flera morgnar i följd innan man väl kan ge sig ut. (För att inte nämna all slyröjning, vedsågning etc. som vi ägnat oss åt i stugan.)

Smålommens fiskafänge i morgondimman, Knuthöjdsmossen, Hällefors 12 juli 2011

måndag 11 juli 2011

Fast det kan bli rätt bra ändå


Kvällspromenad i solnedgången.

Knuthöjdsmossen, Hällefors 11 juli 2011

Det blir inte alltid som man önskat


Det blev ingen fin soluppgång i dimman i dag. Lite vind och en hel del skyar gjorde att jag på nytt somnade om efter 03. Får se om det kan bli en kvällspromenad på mossen i stället. Det är sista chansen för sedan vänder jag bilen hemåt igen.
Tur att jag har en diger bildskörd från härom morgonen. De får jag njuta av under det kommande året för man vet ju aldrig hur vädret blir de gånger man får en chans att komma ut på mossen.

Knuthöjdsmossen, Hällefors 7 juli 2011

söndag 10 juli 2011

Morgonvatten


Skräddare kan bidra med fina mönster tlll morgonbilder.
Tyvärr var det mulet i morse så jag somnade om istället för att gå upp vid 03. Det blir nytt försök i mogon. Hoppas det är soluppgång då.

Kunthöjdsmossen, Hällefors 7 juli 2011

lördag 9 juli 2011

Flygfän


Ibland måste man försöka vända blicken mot något annat. Just nu frossar jag i mossbilder och hoppas komma ut en morgon till innan jag ska åka hem igen. Det behövs soluppgång och dimma för att jag ska vara nöjd.
Det finns ju trots allt andra motiv än smålom och dimma. I går la jag mig på altanen under taket och försökte mig på blommor med mitt tele. Det gick sådär. Mest för att jag inte orkade flytta på mig och sedan började det regna. Jag kunde ligga kvar torr och humlorna var i alla fall kvar i ängsklinten så där fick jag mitt lystmäte.

Hällefors 8 juli 2011

Landskapskurs


Tidigare berättade jag här att jag vill lära mig ta bättre landskapsbilder. Vidvinkel tilltalar mig så det ska bli mer av det i sommar. Jag får ha min egen kurs och träna mycket. (Alltså ett skäl till för att ta med kameran ut på luftning)
Här är ett resultat av en av de första dagarna på den kursen.

Knuthöjdsmossen, Hällefors 7 juli 2011

fredag 8 juli 2011

Guldgula älvor


Det som lockar mig mest på morgonen på mossen är halvtimmen med det guldgula ljuset i dimman. Det är så magiskt. Kommer snabbt och försvinner lika snabbt.

Knuthöjdsmossen 7 juni 2011

(35000)

Mera mental stimulans


Det blir en bild till från gårdagen.

Knuthöjdsmossen, Hällefors 7 juli 2011

torsdag 7 juli 2011

Kvällsmöte i skogen



Egentligen kom jag upp till Hällefors redan i går kväll. Solen var på väg ner och jag tog ett varv på mossen för att känna på stämningen. Kvällarna där ute är helt ok men det är de tidiga morgnarna som är härligast. Här är en bild av skogens speglingar i vattnet  från igår kväll.

Smålom, Knuthöjdsmossen, Hällefors 6 juli 2011

Åter till dimman


Äntligen fick jag uppleva en gyllene morgon till på mossen! Det är nästan ett år sedan sist och minnet har varit med mig hela vintern. I morse blev det uppstigning kl 03.15 och jag var ute på mossen efter en halvtimme. Lommarna hörde jag ropa redan innan jag låst bilen. Lite dimma låg över gölarna och jag var helt ensam. Spindelnäten dignade av dagg och solen färgade himlen rosa.
Jag har inte hunnit se igenom alla bilderna ännu. Det blev några timmars sömn på förmiddagen i stället. Här är i alla fall ett smakprov och fler lär följa.

Knuthöjdsmossen, Hällefors 7 juli 2011

onsdag 6 juli 2011

Min lodjursbild



Under kursen fick vi följa med Terje på en bilsafari ut i skogen, lodjursmarkerna. När jag tittade igenom mina bilder från kvällen dök det upp, lodjuret. Hjärtat tog ett skutt och jag zoomade in bilden. Där satt den och tittade på mig.
Ser du den? Till vänster mellan stammarna. Mot det mörka trädet. (Jag har förstorat bilden men den är lågupplöst så därför blir den suddig)
Fast jag hade mina misstankar om att allt inte stod rätt till så jag lät Terje titta på bilden. Han såg också förvånad ut och sedan zoomade vi in på hans dator. Numera kan jag inte kalla mig lodjursfotograf längre. Det var en mycket kort stund av lycka. :-)

Mullsjöskogarna 29 juni 2011

Nära inpå



Ytterligare en av de 5 hemifrån som jag visade på kursen.

Åsa juni 2011

tisdag 5 juli 2011

När botten är toppen



Vid Mullsjö fiskdammar lekte solen i bäckbottens färger. Jag fick en bild som jag gillar mycket.

Mullsjö fiskdammar 28 juni 2011

måndag 4 juli 2011

En av de visade



Förra veckan hade vi med oss 5 egna bilder att visa och få bildkritik på. Detta är en av mina 5.

Åsa, juni 2011

söndag 3 juli 2011

Det tar nog ett tag...



...att landa efter fotokursen i Mullsjö. Kameran har inte varit framme på två dagar men så finns det ju många bilder att gå igenom från veckan.
Eftersom vi var så många på samma plats så hände det att en bild man själv tagit dök upp på någon visning. Som den här. Fast det här är min version och jag kommer inte ihåg vem det var som visade sin version. För helt lika bilder, det får man inte trots att man är 18 personer som står med kamerorna i högsta hugg vid samma strand. Alla kommer tillbaka med olika versioner av samma motiv. Fascinerande!

Trollsjön, Mullsjö 29 juni 2011

Premiärdoppet



Det blev ett sent premiärdopp i havet för mig i år. Eftersom det var så varmt och kvavt i dag så blev det ändå ett dopp men det var inte mer än högst 18 grader. Jag tror att det var kallare!

Mullsjön 27 juni 2011

lördag 2 juli 2011

Längtan



Redan innan kursen i Personligt naturfoto på folkhögskolan i Mullsjö var över längtade jag tillbaka. I år var fjärde gången jag var där och man kan ju undra om jag aldrig lär mig något. Svaret är att varje år är så annorlunda de tidigare åren. Bildvisningarna visar tydligt att alla går framåt i sitt bildskapande.
Största behållningen står absolut läraren Terje Hellesø (kolla sista bokstaven Terje!) för. Han är som jag skrivit tidigare år en otrolig pedagog som hittar alla på just dennes egen nivå och varligt (nåja) leder var och en vidare. Jag hoppas själv att den här veckan ger ett lika stort steg framåt i mitt bildskapande som tidigare veckor gjort. Tack Terje för en fantastisk vecka! Terjes blogg hittar du här.
En annan oerhört viktig komponent i kursen är utan tvekan alla kurskompisarna. Vi var 14 som återkom och 4 nya. Den kamratskap och hjälpsamma, peppande, glada atmosfär som råder är nog helt unik. Jag tror att vi är många som återvänder för att uppleva just det. Tack alla för att ni finns och gjorde ännu en vecka till en så härlig upplevelse!
Vår redovisning idag gick utan problem. Det var fantastiska bilder som visades och alla blev "godkända" och fick sina diplom. Vi har allt koll på det där med humör även om det kändes som en omöjlig uppgift i början av veckan.
Min bild idag är en av mina humörbilder. Vilket humör den visar? Titta på bilden och känn efter hur den känns!

Mullsjö fiskdammar, 28 juni 2011

Skräcken


Sista förmiddagen på kursen. Vi ska redovisa våra bilder på temat Humör. Sedan är det Terje som ska bedöma om vi har klarat vår uppgift. Vi får väl se vad han tycker om våra bilder.
Det är så fantastiskt att se deltagarnas bilder som visats under veckan. Eftersom de flesta av oss följts åt på flera kurser ser man tydligt den utveckling som var och en gjort. Det är stora steg framåt som tagits sedan förra året!
Flera av oss fick en utmaning av Terje för 2 år sedan: Vi skulle ställa ut gemensamt på någon utställning och i höst blir det så! Det ska bli så spännande . Mer berättar jag inte ännu.

Använd sländekostym, Ryfors, Mullsjö 1 juli 2011

fredag 1 juli 2011

En sån´ till


Vid Trollsjön fanns väldigt många sländor. Jag tog många bilder på flygande sländor men med ett 200 mm objektiv så är de väldigt små även om de är skarpa. Visar kanske någon så småningom. Däremot gillade jag den som satt i motljus på en gren.
Gårdagens kvällsutflykt var nästan mygg- och knottfri. Jag tog inte ens upp mygghatten! Vid Ryfors i morse var det uppehåll, bra temperatur men tråktigt grå himmel. Fastnade i makroträsket igen.
Nu går kursen in på sitt sista dygn. Det går alldeles för fort! Först ska vi i alla fall klara av kvällens vernissage där våra bilder ska visas upp på hela sommarateljens avslutning.

Trollsjön, Mullsjö 30 juni