tisdag 30 november 2010

Trädet



Att se det stora i det lilla eller det lilla i det stora.

Tjolöholm 28 okt 2010

måndag 29 november 2010

Sandfiske



Ytterligare en bild från fredagens lunchpromenad. Just nu finns det många fina mönster i den frusna sanden med den lilla snö som bara ligger en kort tid allra närmast havsvågorna. Sedan sveps snön bort av vinden eller havet.

Åsa 26 nov 2010

söndag 28 november 2010

Frusen manet



De gör sig helt klart bättre i fruset tillstånd på vintern än simmandes i havet på sommaren. Brännmaneterna har jag fortfarande svårt för efter alla år här nere i Halland. De är vackra att se på men oj så otäcka att simma på. I den här formen var de riktigt njutbara.

Åsa 28 nov 2010

lördag 27 november 2010

Konstsimmaren




I går fick jag några bilder på den här konstsimmaren i hamnen. Det är en Ålakråka eller skarv som det annars heter.

Åsa 26 nov 2010

fredag 26 november 2010

Tång



Det bästa med att få jobba hemifrån en dag är inte det faktum att jag får så mycket gjort. Det är visserligen sant att det är så men inte det bästa med dagen. Nej, det är att jag kan ta kameran och gå en tur ner till havet på lunchen. Det är något som ger mig kraft och för mig är verklig livskvalitet. När solen som i dag dessutom skiner och snön ligger kvar är det en rent ljuvlig upplevelse.

Åsa 26 nov 2010

torsdag 25 november 2010

Vattenformer



Innan kursen i Mullsjö startade blev det en tur till Mullsjö fiskdammar. Det var en mulen dag med snö i luften och på marken. En del is hade bildats på grenarna i vattendragen. Vattnet i sig gav rörelse både åt grenarna och bilden.

Mullsjö fiskdammar 19 nov 2010

onsdag 24 november 2010

Efter middagen



Det blev en kort promenad vid lunch idag. Kände att jag behövde komma ut i den kalla luften. Kanske var jag hungrig efter att ha valt promenad i stället för lunch men namnet på den här bilden stod klart för mig redan när jag tog den.

(29030)

tisdag 23 november 2010

Flätat


Olika händelser kan haka in i varandra som i en fläta. Ibland förstår man inte vad de olika delarna är till för men sen visar sig helheten.

Mullsjö fiskdammar 19 nov 2010

måndag 22 november 2010

Daggdroppar



Helt fantastiskt! Det blev en vinst i Veckans bild den här veckan. Tack Terje!
Bilden är från Svalöv augusti 2010.

Guldvaskning



En bild från utflykten i Mullsjö i lördags. Det är kanske så här man tvättar fram guld?

söndag 21 november 2010

En vanlig lördagsmorgon



Åter hemma efter en mycket energigivande återträff i Mullsjö. Tack för det Terje och övriga kursdeltagare! Vilken utveckling i bildskapandet alla har haft under hösten! Vilken glädje jag har känt under de här dagarna! Vilka skratt vi haft! Hoppas vi kan ses snart igen.
Känner mig absolut förpliktigad att visa en av bilderna som fanns med bland de tio som kom till min bildvisning. Denna kom till en skön lördagsmorgon den 30 oktober 2010 och visar soluppgången över Lygnern.

lördag 20 november 2010

Den elfte bilden



Varje gång det är kurs ska vi plocka ut 10 bilder att visa. Då blir det för mig varje gång minst en bild "över". Detta är den här kursens elfte bild.

Knuthöjdsmossen aug 2010

fredag 19 november 2010

Utveckling



I dag bär det av till Mullsjö och återträffen från sommarkursen. Det ska bli kul att återse kurskompisarna och träffa några nya från andra veckan. Samtidigt kommer det säkert att bli tid för att diskutera allas utveckling sedan sommaren. Har vi gått framåt? Sista dagarna har jag vänt och vridit på höstens bilder för att få med mig några till träffen. Vilka är personliga? Alla på sitt sätt. Vilka speglar utveckling? Inte lätt att se själv men visst har det hänt något med uttrycket i bilderna. Dessutom finns det en antydan till några perioder under hösten. Ett tag en väldigt mörk och nu lite ljusare igen. Konstigt så mycket man visar i sina bilder egentligen!

Knuthöjdsmossen 10 juli 2010

torsdag 18 november 2010

Myrans skugga?



Som fortsatt diskussion om vad en bild egentligen visar kommer här en annan tanke. Kan jag vara säker på om min tolkning av en bild är riktig? När är den riktig? En bild kan skänka många upplevelser till betraktaren och allt behöver inte vara sant. Ibland läser vi in helt annat i bilderna som ex troll, ögon osv. Ibland är bilderna konstnärliga eller väldigt abstrakta och kan ge en association eller en ren skönhetsupplevelse som i mina ögon är nog så viktiga som känslan av att veta exakt vad bilden föreställer
Eller som här där man tror att man ser vad bilden föreställer men kanske ser något helt annat än "sanningen".

Tjuvkil 17 okt 2010

onsdag 17 november 2010

Trädet



En bild av ett träd behöver inte alltid bara vara den bild man ser vid första ögonkastet. Det kan vara en avbildning av olika sidor hos trädet, eller olika uttryck eller kanske till och med olika sinnesstämning. Det kan ju till och med vara så att det inte ens är en bild av samma träd men ändå visar olika sidor av ett träd. Är det likadant med bilder av människor?

Äskhult 7 nov 2010

tisdag 16 november 2010

Gamla stenbron



Plötsligt känns mina sparade bilder från förra vintern väldigt aktuella igen.

Frillesås 29 dec 2009

måndag 15 november 2010

Sjöstjärnor



Visst kan man kalla dem sjöstjärnor. Eller ännu hellre gölstjärnor men det låter ju inte lika bra.

Knuthöjdsmossen 14 nov 2010


(28101)

söndag 14 november 2010

Det blev en tur till mossen


Inte blev det mycket sol den här helgen inte. Då blev det i stället sovmorgon båda dagarna vilket var skönt och säkert välbehövligt. På förmiddagen idag visade solen sig i alla fall i korta stunder när jag tog en tur på mossen. Det är fantastiskt så mossen ändrar utseende varje gång jag är där.

Knuthöjdsmossen, Hällefors 14 nov 2010

lördag 13 november 2010

Dålig köksinsikt med utsikt?


Vi tog en promenad utanför Grythyttan. Där dök denna gamla stuga upp. Man kan ju undra om det bara är dålig kokkonst. Eller vad var det som gick snett?

Grythyttan 13 nov 2010

Ja till vargar



Mer info hittar du  här

fredag 12 november 2010

Höst-lila


Sent i går kväll körde jag upp till Bergslagen. Det blir ganska många mil ensam i mörkret. Som tur var kom jag helskinnad fram men lika väl kunde det slutat annnorlunda. Nästan framme fick jag ett otäckt möte med två fjolårskalvar som plötsligt hoppade över snövallen från diket på höger sida upp på den hala vägen. Visst vill jag gärna träffa älg men att ha dem 1 meter från bilen samtidigt som jag väjde kraftigt var ingen rolig upplevelse. Det var allt tur att jag hade dubbdäck. Nu kom vi alla tre i gott skick från det mötet. Jag körde skakad vidare och de vände in i skogen igen.
Det regnade mycket idag så det gjorde inte så mycket att jag inte kom ut. Däremot insåg jag att jag aldrig tänkt på förut att björkarna är så lila även på hösten. Att de blir lila just innan bladen slår ut på våren har jag tänkt på men inte att de även har en lila period på hösten. Så mycket man kan lära sig genom att bara titta på naturen. I morgon ska det bli sol så då får jag försöka ta en tidig morgontur med kameran.

torsdag 11 november 2010

Sländeskugga



I höstvädret kan en sommarbild lätta upp.

onsdag 10 november 2010

Morgonväggen



Nu är det mörkt när jag åker iväg på morgonen och mörkt när jag kommer hem. Visst känner jag att november är en månad där jag inte alls får utlopp för bildskapandet. En hel del foto-abstinens blir det. Dessutom bara måste jag ut i naturen på helgerna för att inte deppa ihop helt i mörkret.
Dagens bild blev till i söndags morse i den härliga soluppgången i Äskhult.

tisdag 9 november 2010

Första snön



Under natten kom det första snöfallet. Ca 2 cm och snön hängde i morse från träden och det snöade fortfarande rejält när jag åkte till jobbet. Nu i kväll är det bara lite snö kvar och snöar lätt. Det är nollgradigt. Undrar hur den här vintern ska bli?
Bilden är från badstranden i Åsa den 20 febr 2010. Det kallar jag vinter!

måndag 8 november 2010

Morgondimma del 2



Ytterligare en bild från gårdagens utflykt.

Morgondimma del 1





Gårdagen bjöd på ett härligt fotoväder med dimma. Stannade till vid naturreservatet Gäddevik vid Lygnern. 

söndag 7 november 2010

Skogsharen



Gick upp tidigt och åkte ut i naturen. Träffade på både älg och rådjur i den mörka morgontimmen. Soluppgången såg jag i Äskhults by. Det var en skön stund. Ensam med historien runt mig. Hörde nästan rösterna från alla generationer av människor som levt sina liv där i byn.
På väg hem stannade jag till i Gäddeviks naturreservat. Där hittade jag dimma över sjön och såg plötsligt Skogsharen som helt klart var skogens konung.

lördag 6 november 2010

Inspiration



Naturfotofestivalen i Vårgårda gav en mycket trevlig dag med inspiration och många trevliga möten!

fredag 5 november 2010

Mot Vårgårda



Ser fram emot en dag i Vårgårda på naturfestivalen i morgon. Tyvärr är sonen sjuk så jag har en biljett över. Någon som är intresserad?
Hoppas att träffa flera av er där. Det svåra är ju att känna igen alla man bara träffat på bloggarna.

Vancouver juni 2010

torsdag 4 november 2010

Återanvändning



Det här är en bild som jag tog i februari. Den har legat i datorn i väntan på att bli "användbar". Jag har hela sommaren tyckt att den ser så kal och tråkig ut även om himlen är blå. Att den påmint så mycket om vintern och det är ju sant. I helgen som gick tittade jag upp i samma, nu igen bladlösa, träd. Såg nya skator där och plötsligt fanns där samma bild igen. Lika bra att inse att det vi har framför oss är ett antal månader med i stort sett samma vinterkänsla. Här på västkusten är det ju inte så ofta vi får vintrar med mycket snö utan jag har oftast känslan av att hösten drar in i oktober och drar sig tillbaka i april. Däremellan regnar och blåser det mest. Kanske är det bergslagsbons åsikt om västkustvintern men jag tror att fler skriver under på det. Hoppas ändå någonstans att jag får fel i vinter i den spådomen. Jag har inget emot en vinter till med åtminstone lite snö! Det ger så många fler chanser till fina bilder.

onsdag 3 november 2010

Ljuslängtan



Har en längtan tillbaka till sommaren. Till ljus, värme och ledighet. Känns långt borta nu när allt blivit så mörkt.

 Hällefors 18 sept 2010

tisdag 2 november 2010

Forspinne



Ytterligare en bild från utflykten i lördags morse.

Denna bild blev en Bubblare den 9 nov hos Terje Hellesö. Tack så mycket!

Ramhultafallet 30 okt 2010


(27035)

måndag 1 november 2010

Solens första strålar



Det är förunderligt med de där reflexerna som man ser i vatten när solen går upp. Nästan som ett leende eller ett ögonkast som skymtar förbi. Efter en kort stund är det över.

Lygnen, Fjärås 30 okt 2010