söndag 31 januari 2010

Bergslagstrollet


Nu förstår jag varför alla varelserna i enen var så rädda!
Jag tog en bild http://birgittasbilder.blogspot.com/2010/01/en-enda-en.html på en stor en genom fönstret i stugan vid nyår. Den var helt full med varelser som såg ut att kravla sig ut ur enen. Flera såg rädda ut och nu förstår jag varför. I morse såg jag själva Bergslagstrollet på väg ut ur enen. Med en sådan otäcking i närheten hade jag också försökt komma undan!

Drömmer om färger


Så här i vintertid när det mesta är vitt och svart i naturen kan jag ibland drömma mig tillbaka till höstfärgerna.


Bilden men kniporna från Torpasjön hösten 2009.

lördag 30 januari 2010

Efter kalaset

För en månad sedan var rönnbärsklasarna i Bergslagen fortfarande hela, röda och med en rejäl snömössa på.


Nu har fåglarna kalasat på bären. Det är mycket snö överallt så träden har inte fått stå orörda med alla bären läckert serverade. Resultatet ser ut som efter vilken rejäl fest som helst!

fredag 29 januari 2010

Fönstermönster


Ytterligare en bild på istemat. När det "snöade" häromdagen var det mest isblandat regn som kom ner. Efter en stund gick det inte att se ut genom fönstret längre. En hinna av is la ett pansar över rutan. Till skillnad från rimfrosten har den inte frostrosor utan ett helt annat mönster.

torsdag 28 januari 2010

Nääs brygga


Trots fortsatt vinterväder kan jag sakna den härliga frosten. Här på Nääs strax före jul.

onsdag 27 januari 2010

Telefonmöte


Nu har jag suttit i telefonmöten i nästan tre dagar och tittat ut genom fönstret på en buske. De första två dagarna var vädret bra och jag längtade ut. Dessutom har jag hängt en talgboll i busken utanför fönstret och den var välbesökt av talgoxarna. Vad göra? Jag ville ju ha fler fågelbilder också...

I en paus mellan de första två mötena igår riggade jag upp kameran på insidan av fönstret. Stativ och fjärrutlösare. Alla inställningar klara, bara att trycka av. Krävde inget annat och kunde skötas under pågående möten!

Nu har jag flera suddiga bilder på talgoxar! Skärpeinställningen var visst inte perfekt. Eftersom jag inte kollade alls vad jag fotograferade utan bara knäppte när det rörde sig i busken så var det kul att se på dem i går kväll. En och annan kan nog användas. Som den här till exempel.

Riggade upp alltihop igen i morse inför dagen möten men eftersom det började snöa tidigt blev rutan snart helt våt och inte en bild blev tagen. Man kan ju inte lyckas varje gång...

tisdag 26 januari 2010

Slingrar


Mörka vinterkvällar inbjuder till sortering av bilder. Hittade den här stilstudier med de slingrande bladen från en hösttur med kameran i trädgården. Jag tycker att den påminner om dans.

måndag 25 januari 2010

Isskodd


Is finns i många varianter beroende på var man hittar den.

Fast förankrad del 4


Ytterligare en bild på temat fast förankrad. Samtidigt ytterligare en isbild. Jag är väldigt förtjust i is som bildobjekt. Det är ett material med så många uttryck.

söndag 24 januari 2010

Utställning


Om allt går som planerat så är min första utställning i gång inom några veckor. Lite för tidigt att berätta var men bilderna är i alla fall utplockade. Det blir några av mina sländebilder som får chansen att visa upp sig. Hoppas allt går i lås nu, jag är allt lite nervös...

Sälungen




Just när jag kom ner till stranden igår blev jag väldigt glad och överraskad. Där låg en sälunge på ett av isblocken...trodde jag. Glädjen över att få en bild på en säl byttes snabbt mot ett gabflabb. Ibland ser man vad man vill se och inte vad det egentligen är. Det gäller i flera situationer i livet!

Helt omöjligt hade det inte varit med en säl här. Det finns många här utanför. För några år sedan hade vi till och med en valross på besök. Visserligen skadad och helt desorienterad men underligare saker än en säl på stranden kan man få se!

lördag 23 januari 2010

Iskant


Idag tog jag en promenad ner i hamnen för att fotografera isen. Det är mycket issörja. När jag ser de stora isflaken ligga och röra sig mot varandera tänker jag på kontinentalplattor som rör sig mot varandra och orsakar jordbävningar. Kanske inte så konstig koppling nu när man tänker på vad som hänt på Haiti.

Is är ett fascinerande material. Så många former och färger det kan anta! Dessutom är gränsen mellan vatten och is väldigt vacker ibland.

Issörja



Kreativ issörja i motljus.

fredag 22 januari 2010

Ismönster på två sätt




Två typer av spår på isen: Havsisen som fryser, tinar lite och fryser igen ger ibland fina mönster. Skridskoåkande barn på dammen ger andra mönster.

torsdag 21 januari 2010

Vinterbad?


Snötyngda skyar, mörkt vatten, issörja och vit snö på sanden. Lite annorlunda strand än i juli!

onsdag 20 januari 2010

Snöväg


Skogsvägar kan vara fina fotoobjekt. Med all snö kan de ge riktigt spännande bilder.
Bilden är från nyårshelgen i Bergslagen.

tisdag 19 januari 2010

Snöbalans


Ofta visar vi på bloggarna bilder av olika varelser vi hittat i naturen. Det kan t.ex. vara buskar eller rötter som man kan se ansikten osv i. Lite ovanligare är att se figurer som ser mer ut som statyer. När den som här dessutom får ytterligare en dimension av snön så tycker jag att den är dubbelt kul. (Klicka upp den så ser du säkert vad jag menar!)

måndag 18 januari 2010

Lyktstolpen


Efter en tur till Stockholm idag med snöfall, slask och förseningar är det kul att plocka fram en "riktig" vinterbild. Den kom till i Vadstena under min otroliga frostupplevelse där för en vecka sedan. Där gick man verkligen omkring i en blå värld och alla kommenterade färgerna så det känns helt rätt att behålla färgen i bilden också.

söndag 17 januari 2010

På glid


Tog en promenad i Slottskogen i Göteborg. Där såg jag den här hunden på glid nerför. Det är en lite ovanligare bild för mig. Jag brukar sällan fotografera människor och husdjur. Kanske dags för ändring?
(I dag slog räknaren om igen. 8000 nedladdningar. 1000 på 12 dagar. Kul!)

lördag 16 januari 2010

Fast förankrad (del 3)


Tredje delen av serien Fast förankrad. Den här är kanske lite mer förutsägbar men ändå så vintrigt vanlig. Jag märker att jag allt mer dokumenterar årstidernas växlingar i vår närmaste omgivning. De korta promenaderna runt omkring här brukar ju resultera i bilder som visar min uppfattning om hur här ser ut egentligen. Kan kanske bli nåt´ mer sammanfattat så småningom. Om några år eller så. Den här bilden togs under dagens promenad i grått, mulet vinterväder.

Ser idag att min bild Nyårsljus från nyårsafton kommit med i Terjes lista om Naturfotografiska mästerverk del 7 http://terjehelleso.wordpress.com/2010/01/16/naturfotografiska-masterverk-del-7/ Givetvis känner jag mig förvånad och mycket hedrad! Kul att komma med på en sådan lista!!

Minns ni sommaren?


Så här mitt bland alla vinterbilder känns det kul med en sommarbild. Det är bara drygt 5 månader till midsommar. ;-)

fredag 15 januari 2010

Frostpinne?


Ibland är inte allt som det ser ut att vara. En pinne med frost? Skugga? Sol? Måne?

Allt är inte alltid vad man tror att det är.


Bilden är från nyårshelgen i Bergslagen.

torsdag 14 januari 2010

Gräs i vinterskrud



Avbildat vinterklätt strå.

onsdag 13 januari 2010

Vinter-picknick?


Att ha picknick vid den här årstiden kan vara praktiskt svårt.

Bild från nyårshelgen i Bergslagen.

tisdag 12 januari 2010

Herr och Fru Koltrast



Lade i går ut en bild på en koltrast på kreativa-bloggen. Eftersom jag är väldigt osäker på fåglar så bad jag om hjälp med artbestämningen. Trodde att jag fått en bild på en ung koltrasthane men Tomas Jarnetun och Skogswilden hjälpte mig. De var överens om att det var en Koltrasthona jag visade. Tack för hjälpen!
Nu har jag på samma ställe där jag hittade honan också lyckats överlista hanen. (Annars är de alltid kvickare än vad jag är och försvinner så fort jag försöker ta en bild.) Lite stolt är jag att ha fler fågelbilder nu! Kanske blir det ännu fler framöver.

måndag 11 januari 2010

Tål skogstroll solsken?


Brukar inte skogens väsen sky solsken? Eller är det bara en skröna? Det här trollet vågade sig i alla fall fram trots solskenet.

söndag 10 januari 2010

Vindkraft





Orsaken till att jag befann mig i Vadstena var egentligen att fotografera vindkraftverk för ett kooperativ vi är med i. Jag lovade att ta några bilder för bl.a. hemsidan. Mest blev det "artbilder" men några lite annorlunda fick jag till. Kul att börja testa sitt fotograferande "externt" (och ideellt). Tror de blev nöjda.

Detta med vindkraft känns riktigt bra nu när elpriserna skenar i väg. Genom att ha andelar i kooperativet vet man dels att man har en bra el ur natursynpunkt men också att priset per kilowatt-timme är uppemot hälften av vad det kostar annars. Det känns ju lätt att motivera det!

(Kooperativet som är ett av Sveriges största heter Sveriges Vindkraftkooperativ och har en hemsida http://www.svef.nu/)

Ett himmelrike för en naturfotograf







Har sett igenom fler av mina bilder från i går. Jag är fortfarande i någon sorts extas över vad jag upplevde.

lördag 9 januari 2010

Once in a lifetime




Jag har tillbringat dagen i Vadstena. Det har varit en dag som jag aldrig upplevt tidigare och kanske inte kommar att uppleva mer i livet. Hela strandpromenaden vid Vättern var inhöljt i ett rejält tjockt rimfrosttäcke. Flera centimeter tjockt! Solen sken, himlen var blå och temperaturen pendlade mellan -13 till -20. Det var så vackert och otroligt mäktigt så alla bara gick omkring och njöt. Alla människor pratade med varandra om hur otroligt detta var. Svenskarna som normalt sett inte hälsar på varandra delade alla denna upplevelse. Vi var många som stod med kameror av alla de slag i händerna. Dessutom rullade under förmiddagen också dimman fram och tillbaka. Ja, det var en riktigt annorlunda upplevelse. Jag har inte hunnit titta igenom bilderna helt ännu. Här kommer i alla fall två av dem. Det lär bli fler!

fredag 8 januari 2010

En fågel!



Det är sällan jag fotograferar fåglar. Känner inte att vi är överens. Dessutom är jag för långsam när jag väl upptäcker dem eller de är för snabba och vill inte vara med på bild. Får väl börja så smått med de som finns närmast. Den här svanen i hamnen häromdagen blev en bra testpilot.
I dag när det är -14 grader lade sig havsisen ut till öarna. Det gick på mindre än en timme. Jag är lika fascinerad över detta varje år det händer. Lika fascinerad är jag när isen ger sig eller sjunker. Det går om möjligt ännu fortare. Förrädiska är havsisarna i alla fall!

torsdag 7 januari 2010

Vinterhav


Jag har sagt det förut, vinterfärgskalan är ganska dov. Så även över havet. Ändå tycker jag att det finns en skönhet i det hela även nu. Det lockar mig till ständigt nya bilder.

onsdag 6 januari 2010

Blek vintersol i snöskog


Fantastiskt vinterväder att promenera i efter snöskottningen. Har inte hunnit titta på bilderna ännu så här kommer en bild från nyårssnön. Det är otroligt så blek solen är den här årstiden. Nästan så den känns kall den också.

Snöljus


Äntligen fick vi snö! Det kom i mängder och vinden föste ihop det i stora drivor. Minst 3 dm på planmark och mycket djupare här och där blev det! Buskarna med ljuskedjorna är redan försvunna. Hann ta några bilder i går kväll innan de försvann helt och hållet. Detta var första bilden. Fem exponeringar senare var hålet borta.


Såg i går kväll att räknaren på bloggen slagit om till 7000. Det betyder 1000 nedladdningar sedan 20 dec, dvs på 16 dagar! Kul att ni är så många som tittar in här på bloggen och att många av er lämnar kommentarer!

tisdag 5 januari 2010

Fast förankrad (del 2)


Ytterligare ett inlägg på temat om hur man kan förtöja sin båt. Det gäller ju att vara säker på att den inte sliter sig...

Fågelbad


En bild från Nääs slott för en vecka sedan. Frosten i träden var fantastisk. Dessutom var fåglarna lustiga. De låg utefter iskanten.

En enda en


Måste dela med mig av alla varelserna som bodde i enen utanför stugfönstret. Varje snöfläck blev till slut en egen figur. (Klicka på bilden så ser du dem bättre)

måndag 4 januari 2010

Väl förtöjd? (Fast förankrad del 1)


Ett inställt möte i dag gav möjlighet till en lunchpromenad. Det är markant skillnad i färgerna när snön i stort sett saknas helt. Den mäktiga känslan från snön i helgen infinner sig absolut inte i dag.

Tog en tur förbi hamnen. Låt oss hoppas att den här båtägaren har koll på sin båt...

Brutet strå


Åter hemma efter några dagar med fantastiskt väder i Bergslagen. Som jag har njutit av sol, kyla och snö!

söndag 3 januari 2010

Frostnupet


Där under snön finns fortfarande det gröna!

lördag 2 januari 2010

Nyanser av snö


Snö är inte bara vit. Man kan förstå att grönländskan har mängder med ord för snö. Då innefattas inte bara färg utan också konsistens, lukt, ljud o.s.v.

I mitt nuvarande njutande av snön försöker jag att se och observera, lukta, känna. Kort sagt bara vara. Allt för att föra med mig den känslan under resten av året.

Mycket är också känslan av barndomens vintrar. Att återvända dit i tanken och minnas hur det var. Just i dag tydligare än annars när en ur den yngre generationen "blir vuxen" och en ur den äldre är på väg att lämna oss. Då är det skönt att hämta kraft ur naturen.

Kreativ snöig skog


Att promenera i en snöig skog fyller mig med en underbar känsla. Eftersom vi inte har snö så ofta nere i västsverige så får man passa på när tillfälle bjuds. För mig är det en liknande känsla som den jag kände när jag gick i skogen i höstas med alla gula och röda färger. Mäktigt på något sätt.

fredag 1 januari 2010

Nytt årtionde


Så fort åren går. 10 år sedan millenieskiftet har försvunnit på ingen tid alls. När man ser alla sammanställningar av vad som hänt under den tiden så känns det som om det var i går, eller i alla fall förra månaden mycket hände. Dessutom säger den äldre generationen att det bara kommer att gå allt fortare. Jag börjar tro på att ju äldre man blir desto mindre procentuell del av ens liv utgör ett år och därför upplevs det som allt kortare.

Nytt år betyder också många tankar om vad det nya året ska innehålla. Lite av en mental rening och framtidstro. Som på gamla bilder där det nya året framställdes som ett nyfött barn och det gamla året som en åldring.

Dagens bild är två år gammal. Det är en bild som jag haft liggande och inte riktigt kunnat bestämma om den är ok att visa eller inte. Samtidigt har jag alltid i tankarna återvänt till den. Den betyder mycket för mig. Symboliserar livet som har kraft även i tuff omgivning.